Ondřej Liška

  • Jihomoravský kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.12.2013 20:32:13

Návrh Evropské komise diskriminuje malé pěstitele a biodiverzitu

Návrh Evropské komise diskriminuje malé pěstitele a biodiverzitu

Celá historie lidstva je také historií pěstování a šlechtění plodin pro vlastní obživu. Toto zcela přirozené právo je nyní v ohrožení v důsledku navrhované evropské legislativy.

Strana zelených (SZ) se proto připojila k celoevropské iniciativě za svobodný přístup k osivům a potravinovou demokracii.

„Návrh nařízení jde na ruku velkým nadnárodním kartelům a naopak diskriminuje malopěstitele. Autoři argumentují ochranou spotřebitele, ale zároveň omezují právo každého z nás zvolit si, jaké rostliny budeme pěstovat či prodávat. Návrh by měl být vrácen Komisi k přepracování,” představil stanovisko zelených předseda Ondřej Liška.

Již v současné době je přitom trh s neregistrovanými plodinami v Evropské unii vytlačován do oblasti šedé ekonomiky. Návrh nařízení předložený Evropskou komisí by vedl k dalšímu zpřísnění regulace obchodu s veškerým rostlinným reprodukčním materiálem – osivem, sazenicemi i divoce rostoucími rostlinami. Není proto překvapivé, že se dočkal odsouzení ze strany mnoha zemědělských a ekologických organizací.

Zelení dnes spustili českou verzi webových stránek www.seedfreedom.eu. Ty obsahují celý text evropské výzvy, jejímž spoluautorem je skupina zelených Greens/EFA v Evropském parlamentu. Na českých stránkách www.seedfreedom.eu/cz může pod výzvu kdokoliv připojit svůj podpis a přidat se tak k bezmála patnácti tisícům. Pro zachování biologické rozmanitosti a možnosti nás všech, vybrat si mezi co nejširší paletou odrůd plodin, je potřeba trh otevřít, nikoliv dále regulovat.

O dalším osudu návrhu nařízení se rozhodne po 11. prosinci, kdy končí lhůta pro podávání pozměňovacích návrhů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama