ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2013 12:33:11

Středočeský hejtman přivítal letošního stotisícího návštěvníka Hornického muzea

Středočeský hejtman přivítal letošního stotisícího návštěvníka Hornického muzea

Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák předal v úterý 10. prosince 2013 čestnou vstupenku letošnímu stotisícímu platícímu návštěvníkovi Hornického muzea v Příbrami.

Stala se jím Liliana Čermáková z Velké Hraštice, která zavítala do příbramského muzea spolu se svými spolužáky a učitelkami z Mateřské školy Malá Hraštice.

Spolu s hejtmanem jubilejní návštěvnici za Středočeský kraj pogratulovali a předali dárky i radní pro oblast kultury Zdeněk Štefek, ředitel Krajského úřadu Středočeského kraje Zdeněk Štětina a ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl. „Mám velkou radost z toho, že už od roku 2007 vítáme každoročně v příbramském muzeu stotisícího návštěvníka. Svědčí to o tom, že Hornické muzeum patří k nejlepším institucím svého druhu v České republice a že má turistům stále co nového nabídnout. Je to velký úspěch a děkuji všem zaměstnancům muzea za to, jak pečují o svěřené památky a jak propagují slavnou hornickou minulost Příbrami a Březových Hor,“ řekl hejtman Středočeského kraje Josef Řihák. 

Dárky od Středočeského kraje a Hornického muzea Příbram dostaly i ostatní děti z Mateřské školy z Malé Hraštice na Novoknínsku, které byly objednány na prohlídku areálu dolu Anna v Příbrami – Březových Horách.

Jak zmínil v projevu hejtman Josef Řihák, poprvé se podařilo příbramskému muzeu překonat pomyslnou stotisícovou hranici návštěvnosti v roce 2007. „Tehdy jsem u této události byl také jako starosta Příbrami. Na příbramském hornickém muzeu si nejvíce vážím toho, že vznikalo ve velmi skromných podmínkách. Bez mnohamilionových investic se zdejším pracovníkům podařilo vybudovat unikátní expozice, o které se živě zajímají turisté i odborníci na hornickou historii od nás i ze světa,“ doplnil hejtman Řihák.

Stotisícová návštěva v příbramském muzeu, příspěvkové organizaci Středočeského kraje, se stala za posledních sedm let každoročním pravidlem. Hornické muzeum Příbram se podle nejnovějších statistických údajů publikovaných Národním informačním a poradenským střediskem pro kulturu zařadilo mezi 10 nejnavštěvovanějších muzeí v České republice. Ve Středočeském kraji zaujímá v tomto směru spolu s Českým muzeem stříbra v Kutné Hoře prioritní místo.

K udržení vysoké návštěvnosti přispívá mimo jiné snaha muzea nabídnout veřejnosti na každou sezonu vždy něco nového včetně tematických akcí. Nemalou roli hraje i celosvětový zájem o industriální dědictví a hodně populární takzvaná zážitková a adrenalinová turistika, kterou Hornické muzeum Příbram rovněž nabízí. Snad nejvíce láká prohlídka tajuplného historického podzemí březohorských stříbrorudných dolů, jízda hornickým vláčkem nebo na hornické skluzavce na dole Drkolnov a ukázky starých zvykoslovných činností našich předků. „Tohoto úspěchu by nebylo možné dosáhnout bez spolupráce s městem Příbram a s naším zřizovatelem Středočeským krajem. Stalo se již tradicí, že jubilejního stotisícího návštěvníka vítáme v rámci oblíbeného interaktivního programu určeného nejmenším návštěvníkům s názvem: Vánoce v hornickém muzeu,“ řekl ředitel Hornického muzea Josef Velfl. 


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama