ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.01.2014 22:04:51

Průmyslovka zahajuje druhé století své existence

Průmyslovka zahajuje druhé století své existence

Střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická (SPŠSE) v Českých Budějovicích vstupuje do druhého století své existence. Svou první stovku oslavila škola loni v prosinci.

Na první pohled stará dáma však s postupujícími lety stále mládne a její ambicí je i nadále produkovat kvalitní studenty, kteří najdou uplatnění na trhu práce. Pomáhá jí k tomu i spolupráce se společností ČEZ a dalšími významnými zaměstnavateli v Jihočeském kraji.

V současné době má škola čtyři stovky žáků v patnácti třídách denního studia. Všichni její absolventi, kteří chtějí skutečně studovat a pracovat, se o svoji budoucnost obávat nemusejí. Spolupracující firmy, které školu podporují i finančně, si zde přímo vybírají své budoucí zaměstnance.

„Držíme krok s technickým rozvojem oborů, díky čemuž škola disponuje moderním vybavením. Za poslední tři roky jsme pořídili pomůcky a další vybavení za zhruba 11 miliónů korun díky sponzorům a dotacím. Velmi úzce spolupracujeme se společností ČEZ, respektive Jadernou elektrárnou Temelín a firmou Siemens,“ uvedl ředitel českobudějovické SPŠSE Čestmír Tschauder.

Z prostředků těchto společností a zdrojů z operačního programu pro konkurenceschopnost si mohla škola pořídit tři nové supermoderní učebny pohonů, řídicích systémů a automatizovaných měření. Součástí jejího vzdělávacího programu je i obor zaměřený na jadernou energetiku, respektive, elektroenergetiku, kde se studenti připravují na své budoucí uplatnění přímo v ČEZ.

V rámci Dne otevřených dveří se českobudějovická strojárna představí veřejnosti v sobotu 18. ledna od 9 hodin.

„Společné aktivity škol a podniků rozhodně podporujeme, protože jsou základní součástí plnění jednoho ze strategických směrů rozvoje vzdělávání v Jihočeském kraji, kterým je snaha o zapojení firem a podniků, tedy konkrétních zaměstnavatelů, do systému vzdělávání,“ zdůraznila vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy jihočeského krajského úřadu Hana Šímová a poznamenala, že absolventi středních a vysokých škol technického zaměření jsou na trhu práce uplatnitelní prakticky okamžitě.

To potvrdil i ředitel jihočeské pobočky Úřadu práce ČR Ivan Loukota. „Absolventi technických oborů jsou jednoznačně lépe uplatnitelní na trhu práce, než například absolventi škol s humanitním zaměřením. A to nejen doma, ale i v zahraničí. Přímá spolupráce škol se zaměstnavateli je cestou správnou, která už nyní přináší své výsledky, a my tyto aktivity plně podporujeme. ČEZ je příkladem toho, že to funguje,“ konstatoval ředitel jihočeské pobočky Úřadu práce ČR Ivan Loukota.

ČEZ zaměstnává v současné době v temelínské elektrárně 1100 lidí. Přibližně polovinu tvoří absolventi středních a druhou polovinu pak absolventi vysokých škol. Do podpory technického školství směřují z elektrárny v rámci regionu přibližně čtyři miliony korun ročně. „Jaderná energetika je oborem, který potřebuje dostatek kvalifikovaných pracovníků trvale. Nemůžeme proto čekat a své budoucí zaměstnance si musíme aktivně vyhledávat s dostatečným předstihem. Energetika klade vysoké nároky na úroveň vzdělání, ale současně nabízí dlouhodobou a stabilní profesní dráhu. Zdá se, že si to studenti i jejich rodiče začínají uvědomovat, což se projevuje rostoucím zájmem o náročné technické obory,“ doplnila náborová specialistka Skupiny ČEZ z temelínské elektrárny Romana Balounová.

ČEZ v současné době na jihu Čech již několik let přímo spolupracuje s 13 středními školami.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama