MgA. Martin Stropnický

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.02.2014 10:54:10

Ministerstvo obrany povede nový tým

Ministerstvo obrany povede nový tým

Hospodárnost a efektivita patří mezi priority týmu, který dnes představil novinářům ministr obrany Martin Stropnický.

V úvodu tiskové konference ministr Stropnický sdělil, kteří současní náměstci ve funkci končí. Jde o Lenku Ptáčkovou Melicharovou, Libora Tejnila a Libora Karáska. „Považuji to za zcela organický dopad výsledků voleb a považuji za automatické, že si ministr přivede tým svých nejbližších spolupracovníků,“ konstatoval Stropnický a zdůraznil, že se bude snažit, aby nový tým, který si na úřad přivede, byl štíhlý. Nehodlá prý navázat na „některé neblahé praktiky povolebních situací“ v minulosti a „zaplevelit“ ministerstvo členy hnutí ANO.

Novými náměstky se stanou: Jiří Borovec (první náměstek ministra), Bohuslav Dvořák a Tomáš Kuchta. Z minulého vedení v resortu zůstane Daniel Koštoval, který bude zastávat funkci státního tajemníka. Podle Stropnického by měl být nejvyšším apolitickým úředníkem ministerstva a člověkem, jenž zajistí potřebnou kontinuitu nejen co se týče klíčových agend, ale také personální oblasti.
Kromě této čtveřice bude ministrovi obrany radit tým externích poradců, kteří budou pracovat v konkrétních dílčích a podle Stropnického významných otázkách.

„Jsem velice rád, že moji výzvu přijal generál Jiří Šedivý. (…) Dalším jménem je ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka a v jednání je také spolupráce s týmem Václava Lásky,“ upřesnil ministr s tím, že je pravděpodobné, že se tým poradců ještě o dvě až tři jména rozšíří.

Dalším členem týmu se od 1. března 2014 stane Josef Zrzavecký, který je v současnosti zástupcem velvyslance na ambasádě v Záhřebu. Na ministerstvu obrany bude mít na starosti oblast strategického obranného plánování. Martin Stropnický se také věnoval obsazení funkce šéfa Vojenského zpravodajství. Tato instituce podle jeho slov utrpěla kaňku na své pověsti. „To je také důvod, proč budu mít poradce pro tyto otázky a je jím Jan Beroun.“

Co se týče obsazení náměstkovských postů partnery z koaličních stran, Stropnický uvedl, že jednání s ČSSD se na toto téma uskuteční zítra, KDU-ČSL pak tento post nevyžaduje, má ale zájem o obsazení nižších postů. „Tam předpokládám že dojdeme hodně rychle k nějaké shodě,“ podotkl Stropnický.

V otázce dalších personálních změn Stropnický uvedl, že je zatím neplánuje. „Opakovaně jsem vyslovil názor, že každý, kdo bude pracovat a projevovat elementární loajalitu, budu jen rád, že se nebudu zdržovat nějakými personálními odsuny,“ podotkl. Pokud nějaké změny nastanou, bude se snažit, aby jich bylo co nejméně.
Martin Stropnický poté hovořil o prioritách – ty přitom vždy spojil s konkrétním jménem. Za hospodárnost a efektivitu bude zodpovědný Jiří Borovec, nový první náměstek. Na ministerstvu bude mít konkrétně na starosti majetek, finance a organizační strukturu. Nepotřebný majetek se Jiří Borovec bude snažit odprodávat za co nejvýhodnějších podmínek pro stát, plánuje maximálně omezit výběrová řízení, jakými jsou například jednací řízení bez uveřejnění, a chce využívat elektronické aukce a zveřejňovat zakázky na internetu. „Chceme postupovat naprosto transparentně a jména jako pan Láska nebo Ondráčka, kteří budou v našem týmu, dávají určitý signál, jakým způsobem se k tomu chceme stavět,“ uvedl Borovec s tím, že by se rád také podíval na organizační strukturu ministerstva a generálního štábu, kde se podle jeho slov nacházejí duplicity.

Druhou prioritou je transparentnost akvizic, agendy se ujme generál Bohuslav Dvořák. Ten je v současnosti zástupcem náčelníka Generálního štábu AČR, na této funkci ale setrvá jen do konce tohoto týdne. Transparentnost akvizičního procesu chce zajistit optimalizací procesů, které už byly započaty. „Jednu z priorit, které spolu s prvním náměstkem mám, je určitě dokončení čtyřech základních procesů, které máme v resortu obrany právě k tomu, abychom postupovali naprosto transparentně při nakládání s finančními prostředky.“ Konkrétně se jedná o střednědobý plán, jeho propojení na roční plán, na rozpočtování resortu, posledním procesem jsou pak samotné akvizice.

Třetí prioritou, které se chce ministr ve své funkci věnovat je, jak sám uvedl, proexportní politika. Upozornil, že náš stát mezi dvěma světovými válkami právě na tom, co uměly české zbrojovky, získal nemalý finanční prospěch. Byl to velmi důležitý zdroj příjmů, a právě na české know how chce i do budoucna tým ministra Stropnického navázat. Český obranný průmysl a podpora jeho exportu - to by měla být doména Tomáše Kuchty, odborníka, který má zkušenosti v této oblasti.

„Obranný průmysl má v sobě velikou přidanou hodnotu. (...) V obranném průmyslu máme velikou tradici, know-how, a tento průmysl si zaslouží velkou podporu," uvedl Kuchta.

Poslední, čtvrtou prioritou, kterou ministr obrany zmínil, byla stabilita, tedy předvídatelnost. Je nutné řídit se dlouhodobějšími plány, mít vizi, a tu naplňovat. Na druhé straně to bude ale představovat také hospodárné využití přidělených prostředků. „Budu se snažit prosadit pro příští rok rozpočet, který zohlední nutnost plánování v horizontu pěti i více let,“ řekl ministr Martin Stropnický. K novelizaci Zákona o vojácích z povolání, tedy č. 221/1999 Sb., ministr řekl, že zákon nebyl smeten se stolu, ale byl pouze takzvaně „zmražen“. Tým odborníků na něm bude ještě pracovat. Přesto mu záleží na tom, aby vojáci zvláště na nižších funkcích o slibované navýšení platů nepřišli.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama