ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.02.2014 8:52:14

Krve je zdánlivě dostatek, přesto lékaři uvítají nové dárce

 Krve je zdánlivě dostatek, přesto lékaři uvítají nové dárce

Transfúzní oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., které je největším jihočeským výrobcem transfuzních přípravků k léčebným účelům, zaznamenalo v loňském roce nižší potřebu ze strany nemocničních oddělení.

To se projevilo nižším počtem odběrů plné krve, zatímco přístrojové odběry krve na výrobu krevních destiček naopak vzrostly.

„V roce 2013 realizovalo naše oddělení celkem 16.329 odběrů plné krve, což je ve srovnání s rekordním rokem 2012 pokles o přibližně 15 procent. Tento počet odběrů stačil pokrýt potřeby českobudějovické nemocnice i dalších zdravotnických zařízení v kraji dle aktuálních požadavků. I přes zmíněnou sníženou potřebu odběrů, která je způsobena celou řadou faktorů, uvítáme každého nového zájemce. Je nutná přirozená generační obměna a vzrůstá i potřeba dárců na náročnější odběry, například krevních destiček. Pozitivní skutečností je, že dárcovství významně podporuje Jihočeský kraj i Magistrát města České Budějovice. V roce 2013 proběhla pod patronací Jihočeského kraje a ve spolupráci s Českým červeným křížem nová akce s názvem Studentské krvebraní, kdy bylo odebráno 274 nových dárců. Tato akce by měla proběhnout i v roce 2014," uvedl primář Transfúzního oddělení Nemocnice České Budějovice, a. s., MUDr. Petr Biedermann.

Prvodárců zaregistrovalo loni transfúzní oddělení českobudějovické nemocnice celkem 696, přičemž celou jeho dárcovskou základnu tvoří zhruba 10 tisíc lidí. Zejména dárci, kteří jsou bezprostředně schopni reagovat na výzvu transfuzního oddělení a dostavit se brzy k odběru, jsou pro zdravotníky a pacienty skutečným „klenotem". To je čím dál těžší. Je patrná i neochota ze strany zaměstnavatelů uvolňovat dárce k odběru. „Preferujeme, aby doba skladování krve byla co nejkratší, maximálně přizpůsobená potřebám nemocnic. Co se týká skladby dárců, jsou dlouhodobě i aktuálně nejvíce vítáni lidé s krevní skupinou Rh negativní," poznamenal primář Biedermann.

Dárcem krve může být každý, kdo v den odběru vyhoví kriteriím zdravotní způsobilosti, které posoudí lékař transfuzního oddělení na základě vyplnění dotazníku, laboratorního vyšetření a zdravotní prohlídky. Noví dárci se mohou k odběru předem objednat na telefonních číslech transfúzního oddělení 387 873 333 - 5, kde dostanou podrobné informace a termín odběru. Zájemci se mohou objednat také prostřednictvím emailu: odbery@nemcb.cz.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama