MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2014 19:06:38

Větší písmo a hlasové čtení: weby veřejného sektoru mají být dostupnější

Větší písmo a hlasové čtení: weby veřejného sektoru mají být dostupnější

Zdravotně postižení, nevidomí a starší občané budou moci již brzy lépe využívat internetové stránky veřejného sektoru.

Ukládá to návrh směrnice o přístupnosti veřejných služeb on-line, kterou ve středu ve Štrasburku odhlasovali poslanci Evropského parlamentu. Běžnou součástí nabídky by se tak mělo stát zvětšení textu a obrázků, obohacení videí znakovým jazykem, hlasové čtení obsahu nebo kontrastní zobrazení stránek.

„V Evropské unii funguje více než 761 tisíc internetových stránek veřejného sektoru. Nicméně, jen jedna třetina z nich splňuje mezinárodní standardy internetové přístupnosti. To znamená, že miliony lidí, zejména lidé se zdravotním postižením nebo starší občané, jsou z tohoto způsobu komunikace zcela vyloučeni,“ vysvětluje europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD, S&D) z Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele, který se zprávou zabýval.

Zatímco Evropská komise navrhovala zpřístupnit jen obsah týkající se například sociálních dávek nebo osobních dokladů, europoslanci nechtějí žádná omezení. „Má-li být člověk se zdravotním postižením rovnocenný, je třeba mu tuto rovnocennost zajistit bez ohledu na kolonky,“ uvedla poslankyně Sehnalová.

Evropský parlament dále prosazuje, aby se směrnice mohla vztahovat i na webové stránky provozované soukromými subjekty, které nabízejí dodávky plynu, tepla, elektřiny nebo vody, případně na odvětví dopravy, péče o děti či zdravotnických služeb. Členské státy budou nicméně mít možnost tuto povinnost omezit pro malé podniky, zaměstnávající méně než dvanáct osob.

Středeční hlasování představuje postoj Evropského parlamentu v rámci tzv. prvního čtení, které členské státy mohou přijmout, nebo zaujmou vlastní pozici pro další diskusi s Parlamentem.

Europoslanci navrhují členským státům, aby nový obsah stránek byl přizpůsobován pravidlům od roku 2015, veškerý již existující obsah veřejných stránek o dva roky později.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama