Ondřej Liška

  • Jihomoravský kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.03.2014 14:06:22

Evropa musí ukázat, že se poučila z chyb minulosti

Evropa musí ukázat, že se poučila z chyb minulosti

Stanovisko Strany zelených k situaci na Krymu

Strana zelených odsuzuje rozmístění vojenských sil Ruské federace na krymském poloostrově. Zelení považují ruskou vojenskou intervenci na území suverénní Ukrajiny a snahu o anexi krymského poloostrova za flagrantní porušení mezinárodních právních norem. Zelení požadují, aby Evropská unie uvalila cílené sankce na zástupce ruského režimu a společně s evropskými zelenými vyzýváme, aby došlo ke zmražení všech smluv a obchodních dohod s Ruskem. EU také musí Ukrajině připravit konkrétní plán, který nabídne nejen podpis asociační dohody s EU, ale také cestu směřující k energetické nezávislosti na Rusku.

„Přítomnost ruských vojenských jednotek na Krymu považujeme za agresi a porušení mezinárodního práva. Nelze souhlasit s tím, aby mezinárodní společenství něco takového dopustilo,“ uvádí Ondřej Liška, předseda zelených.

Rusko nemá pro svoji intervenci oprávnění. Na Krymu nedochází k násilí na civilním obyvatelstvu ani k porušování lidských práv. Pokud má Rusko průkazné pochybnosti o bezpečnosti civilního obyvatelstva na krymském poloostrově, mělo je sdělit Radě bezpečnosti OSN, která by se jimi jistě s plnou vážností zabývala. V tuto chvíli proto nelze ruskou intervenci vnímat jinak než za projev ruského imperialismu. Podle zelených je nezbytné, aby EU jasně ukázala, že stojí na straně Ukrajiny a jejich občanů a podporuje její plnou suverenitu a teritoriální integritu.

„Evropa musí ukázat, že se poučila z chyb minulosti, musí ukázat, že stojí jednotná, a nesmí dovolit, aby Ukrajina ve své nejtěžší hodině zůstala sama. Evropská unie musí dát Vladimiru Putinovi jasně nasrozuměnou, že nebude porušování mezinárodního práva ze strany Ruska tolerovat. Je proto namístě, aby EU spolu se svými členskými státy uvalila sankci na zástupce Putinova režimu, pokud Rusko své vojenské jednotky z Krymu ihned nestáhne. Zároveň by EU měla s Ukrajinou co nejdříve uzavřít již vyjednanou asociační dohodu a nabídnout Ukrajině perspektivu plného členství, stejně jako plán energetické nezávislosti na Rusku,“ dodává Liška.

„Ruská invaze na Krym je v příkrém rozporu se smlouvou o jaderném odzbrojení Ukrajiny z roku 1994, podle které Rusko, USA a Velká Británie pod záštitou OSN garantují územní celistvost Ukrajiny výměnou za jaderné odzbrojení země. Ruská invaze je přímým ohrožením procesu jaderného odzbrojování a nešíření jaderných zbraní v celém světě, včetně například Íránu nebo Severní Koreje,“ uvedl Petr Štěpánek, člen předsednictva Strany zelených.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama