Jiří Hráček

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.03.2014 0:32:19

Amazon v Brně? Nebezpečí stále trvá

Amazon v Brně? Nebezpečí stále trvá

Co vše můžeme očekávat od Amazonu v Brně?

V minulých týdnech jsme si v Brně mohli na vlastní kůži ověřit, jak si buržoazní levice v podobě sociální demokracie představuje »vytváření« nových pracovních míst. Primátor Roman Onderka společně s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou se za každou cenu snažili dotlačit Zastupitelstvo města Brna k rozhodnutí, které by mělo minimálně na nejbližších pět let zásadní dopad na život jeho obyvatel. Jejich snaha dostat do Brna jako investora americkou firmu Amazon, zaměřenou na internetový obchod (Amazon chce mít halu hotovou co nejdříve, aby stihnul letošní vánoční sezonu) a jako zprostředkovatele developerskou firmu CTP Invest, která již nějakou dobu v dané lokalitě působí a určitou část pozemků vlastní, byla až úsměvná, ale jistě ne překvapivá. Hlavním argumentem pro Amazon a CTP Invest bylo, že v době krize vytvoří nejméně 1500 nových pracovních míst.

Jaké je realita?

Amazon by Brnu mnoho dobrého nepřinesl a důvodů je hned několik. Díky extrémnímu nárůstu kamionové dopravy by v řadě městských částí bylo zničené nejen životní prostředí v těchto obcích, ale otřesy z jejich průjezdu by zničily domy lidí žijících v dané oblasti a také by díky takové zátěži silně utrpěly silnice, které by byly pod takovým náporem velmi brzy zdevastovány. A sjezdu na Černovickou terasu, na který Brno čeká už roky, bychom se jistě beztak nedočkali dříve než po roce 2017. Je až s podivem, že koaliční strany, a to hlavně ODS, nedokázaly za celou dobu existence Černovické terasy jako průmyslové zóny vytvořit adekvátní podmínky pro její fungování s minimální zátěží na její okolí. Je vůbec otázka jestli to měli alespoň někdy v plánu.

Argument, týkající se řešení nezaměstnanosti, vytvořením nových pracovních míst, je naprosto lichý. Tyto »balírny« se specializují na nekvalifikovanou pracovní sílu, kterou »zaměstnávají« v otrockých podmínkách a hlavně za ně nemají žádnou zodpovědnost. Protože daný objekt skladu a překladiště by měl Amazon pouze v nájmu a skutečným investorem tak je developerská firma CTP Invest, která má pro Amazon postavit halu a vykoupit pozemky pod ní.

Pracovní podmínky

Jaké jsou pracovní podmínky v podobných balírnách a montovnách? I díky řadě protestů v zahraničních provozovnách Amazonu ze strany zaměstnanců proti tomu, jak s nimi bylo zacházeno, a také z informací, jakým způsobem tyto provozovny fungují a jak rovněž měla fungovat i ta v Brně, si jde udělat docela dobrou představu o tom, jak se tato americká korporace dívá na lidská práva.

Tito lidé jsou zaměstnáni na dobu určitou, ve čtyřsměnném provozu vždy na několik hodin intenzivní práce bez možnosti vzít si i krátkou pauzu jen proto, aby stihli v co nejkratším čase zabalit co nejvíce zásilek, které se následně rozvezou po celé Evropě. Kdo není dostatečně výkonný, nemá pro Amazon žádnou hodnotu. Lidé pracující pro Amazon jsou zaměstnáni jen prostřednictvím pracovních agentur a ty se k těmto lidem také nechovají zrovna dobře.

Další věc je ta, že tato pracovní místa by nebyla určena ani tak pro nezaměstnané z Brna a okolí, jako spíše pro lidi, které si tyto agentury dovezou ze Slovenska nebo z Ukrajiny jen proto, aby ušetřily. Jednoduše vykořisťování v praxi.

Žádná pozitiva

Celkově se dá tedy říct, že pro Brno ani pro jeho občany by Amazon nepřinesl žádná pozitiva, ale jen negativa. Počet nezaměstnaných by se nesnížil, ale ještě k tomu by utrpěly naše silnice, životní prostředí a kvalita života lidí žijících v okolí této haly.

Daná lokalita je sice určena jako průmyslová zóna a je v zájmu města aktivně hledat firmy, které ji zaplní, ale podle mého názoru by to měly být takové, které budou pro město Brno skutečným přínosem. Je tedy dobře, že se ať už z jakýchkoliv důvodů Zastupitelstvo města Brna (samozřejmě i zastupitelé za KSČM) postavilo proti Amazonu (na rozdíl například od Dobrovíze u Prahy, kde zastupitelé těsnou většinou schválili i přes nesouhlas místních občanů vybudování distribučního centra Amazonu), protože negativa této pochybné »investice« jednoznačně převažují nad pozitivy. Toto nebezpečí, ale stále trvá.


Jiří Hráček, zastupitel Brno-střed

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama