MUDr. Jitka Chalánková

  • Prostějov
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.03.2014 11:11:20

Nezapomínejte na vlastní důstojnost, říká Chalánková

Nezapomínejte na vlastní důstojnost, říká Chalánková

Nově zvolené vedení Zastupitelstva dětí a mládeže města Prostějova to se slibem zvýšení aktivity myslelo opravdu smrtelně vážně. Sotva se nový starosta Jakub Huňka z Cyrilometodějského gymnázia ujal svého manažerského křesla.

 Nově zvolené vedení Zastupitelstva dětí a mládeže města Prostějova to se slibem zvýšení aktivity myslelo opravdu smrtelně vážně. Sotva se nový starosta Jakub Huňka z Cyrilometodějského gymnázia ujal svého manažerského křesla, naplánoval setkání svých členů s poslankyní PS PČR Ninou Novákovou u kulatého stolu.

Bohužel na poslední chvíli bylo setkání z pracovních důvodů této zákonodárkyně odloženo a ji tak ochotně zaskočila stranická souputnice – prostějovská poslankyně MUDr. Jitka Chalánková. Témata diskuze zůstala vesměs nezměněna, páteční debata se tedy točila kolem učení, vzdělávání a biflování… ale stranou nakonec nezůstala ani ožehavá témata politických skandálů. Členové prostějovského mládežnického zastupitelstva se tak trošku dostali pod pokličku dění v naší sněmovně a zjistili též, že pád poslední Nečasovy vlády je stále zahalen rouškou tajemství, ale i to, že pohledy na tuto událost se liší od domácnosti k domácnosti, od občana k občanovi.

Jak sama Chalánková předeslala, v pátek se nepřišla bavit o politice a začátek kulatého stolu byl také o vzpomínání na její školní léta v Náměšti na Hané a studia medicíny v Olomouci. Její docházka do základní školy byla doprovozena událostmi Pražského jara a následnou intervencí vojsk varšavské smlouvy do naší země. Tehdy se prvně u ní probudil zájem o veřejné dění, ostatní dle jejich slov tak byla vychovávána svými rodiči od útlého věku.

Sama k tomuto období říká: „Nemyslete si, že totalita už nehrozí. Ta hrozí stále a možná ještě horší. Demokracii si musíme chránit a musíme o ni pečovat. Totalitní režimy mají jeden hlavní cíl – zbavit vás vaší důstojnosti, potlačit vaši osobnost. Vaši lidskou důstojnost si chraňte ze všeho nejvíc!“ V diskuzi se projevila i profesní stránka prostějovské poslankyně, kdy se jako dětská lékařka kriticky vyjádřila k přetěžování dětí dlouhými vyučovacími dny. „Je to neuvěřitelné, když jsem chodila v Hejčíně na gymnázium, krátký den měl šest vyučovacích hodin, dlouhý s odpoledkou sedm hodin. Opravdu nechápu, v čem je prospěšné mít devět hodit za den, to odporuje všem hygienicko-lékařským principům,“ poznamenala.

Na otázku, zda biflování je přežitek, nebo stále nezbytnost, asi své posluchače zklamala, protože poznamenala: „některé věci zkrátka do hlavy dostat musíte,“ což zřejmě jako vystudovaná lékařka ví nejlépe: „ani nevíte, jak jsem se trápila s chemií, tu jsem se zkrátka musela našprtat,“ dodala už jen se stále nelehkou vzpomínkou. „Moje nejvýznamnější rada dnes bude jen to, abyste četli, četli a četli. Abyste toho přečetli co nejvíce. Jedině tak budete spoustu vědět a nenecháte se jen tak oklamat. Lidí, kteří to budou chtít udělat, potkáte za život spousty,“ uzavřela svou výpoveď prostějovské mládeži Jitka Chalánková.

Samotný starosta Jakub Huňka hodnotil akci veskrze pozitivně: „Dnešní kulatý stůl hodnotím jako velmi přínosný a vidím v něm skvělý obraz toho, jak by mohla vypadat následující námi organizovaná setkání.“

„Kulatý stůl s paní Chalánkovou, a to bych vyzdvihnul nejvíc, nebyl pro mě nikterak stresující. Kdysi jsme bydleli v jednom domě, je to tedy moje bývalá sousedka. Musím říct, že v dnešním dni se ukázala tak, jak si ji pamatuju. Příjemná a ochotná paní. Když někdo takový předává následující generaci své zkušenosti, jsem za to moc rád,“ postřehl koordinátor ZDMMP Jan Zatloukal. (red)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama