RSDr. Petr Braný

  • České Budějovice
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.03.2014 14:51:18

Spoluúčast zaměstnanců na řízení má ekonomický smysl

Spoluúčast zaměstnanců na řízení má ekonomický smysl

S překvapením zjišťuji, že v řadě podniků se potlačuje spoluúčast pracujících, zaměstnanců v dozorčích orgánech. Někde se argumentuje takzvanou ekonomickou racionalitou, někde se neuvádí důvody žádné.

Argumentovat úsporami nelze. Je to zvláštní projev opovrhování zaměstnanci, kteří jakoby nedorostli pochopení problémů podniku.  Nová legislativa zrušila povinnost v akciových společnostech volit jednu třetinu členů dozorčích orgánů z řad zaměstnanců.  Od 1. ledna 2014 může být dozorčí rada jednočlenná. O počtu členů DR a jejich jmenování rozhoduje jen vlastník. Zákon likviduje poslední zbytky kontroly společností z řad zaměstnanců.

Zajímal jsem se vždy o teorii řízení. Racionální škola stavěla kompetenční limity, pokládala vertikální strukturu za klíčovou. Spoluúčast zaměstnanců neměla v tomto pojetí žádný zásadní smysl.  To se pokusila změnit doktrína lidských vztahů, která se postavila základním tezím taylorismu a viděla i jiné stimuly než bezprostřední hmotné podněty. Ale skutečná invaze prvků spoluúčasti zaměstnanců na řízení nastala od konce 70. Let minulého století. Krize, pokles míry zisku, rostoucí konkurence na mezinárodních trzích: To vše přinutilo přední korporace využívat tvořivého potenciálu, který do té doby zůstával u zaměstnanců nevyužitý. Přišla doba participačního managementu, kdy z ekonomických důvodů sázely firmy na to, co bychom mohli nazvat prvky socialistického obsahu.

V tržní euforii na začátku devadesátých let, kdy se mluvilo o tom, že se trhy nikdy nemýlí, krize v kapitalismu prý měly být minulostí, to vše ustoupilo do pozadí. Zejména u nás. Při tom i v době krize jsou neodolnější ty ekonomiky, které investují do lidí (severské ekonomiky) a takzvaná sociální ekonomika představuje v EU až 20% HDP.  Družstevních podniků je v EU 160 000 a pracuje v nich v EU více než 60 milionů lidí. Družstva jsou tou vlastnickou formou, která se v EI v krizi osvědčuje nejlépe a na půdě komise se chystá návrh, který by umožnil transformovat krachující podniky do podoby družstev a tak je zachránit.

Tím nesmyslnější je současná tendence v ČR spoluúčast zaměstnanců na řízení omezovat a dokonce i potlačovat. Tato věc se dlouhodobě vymstí.

Petr Braný, předseda Jihočeského Krajského výboru KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama