Ing. Bc. Miroslav Krejča, CSc.

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.03.2014 11:36:20

Zůstane Rusko v Radě Evropy?

Zůstane Rusko v Radě Evropy?

V souvislosti s vývojem na Ukrajině a s dubnovým plenárním zasedáním Parlamentního shromáždění Rady Evropy (PS RE) se v médiích objevily zprávy o tom, že někteří z našich poslanců, členů PS RE, připojili svůj podpis pod návrh jisté rezoce.

 Náplní této rezoluce je návrh pozastavit ruským delegátům pověřovací listiny a tím i členství v této mezinárodní organizaci, jejíž náplní je především podpora demokracie a ochrana lidských práv.  Stalo se tak již jednou v roce 2000 jako reakce na intervenci Ruska v Čečensku.

Stále se ale zapomíná, že náš Parlament má dvě komory, ne pouze Poslaneckou sněmovnu, ale i svou horní komoru – Senát. A stálá delegace do PS RE má 14 členů, nikoli pouze  10. Takže zatímco se poslanci dohadují, zda návrh rezoluce podepsat či nepodepsat a z deseti jich to zatím udělali pouze dva a ostatní opatrnicky vyčkávají, všichni čtyři zástupci Senátu v PS RE to již dávno učinili. V podstatě jsme měli možnost podpořit jeden ze dvou obsahově identických návrhů rezoluce – dánský nebo britský. Rozhodli jsme se pro ten britský, protože je stručnější a výstižnější. Parlamentní shromáždění rady Evropy rozhodne v této věci ve čtvrtek 10. dubna.

Poslanecká sněmovna se halasně a před zraky médií a veřejnosti dohaduje o Ukrajině až nyní. Senátní evropský a zahraniční výbor a plénum Senátu k situaci na Ukrajině přijaly od listopadu 2013 již celkem 7 (slovy sedm) konkrétních usnesení. Škoda, že bez náležité pozornosti médií a veřejnosti.

Miroslav Krejča

člen stálé delegace do Parlamentního shromáždění Rady Evropy za Senát PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama