Ing. Miloš Petera

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.04.2014 13:50:15

Německo tlačí obnovitelné zdroje proti východu Evropy

Německo tlačí obnovitelné zdroje proti východu Evropy

Březnový summit hlav států a šéfů vlád EU měl být především o opatřeních proti nepříznivým klimatickým změnám a energetické politice do roku 2030.

Místo toho se nejvyšší představitelé evropských zemí věnovali možnostem snižování energetické závislosti Evropy na Rusku. Evropští lídři reagovali na současný vývoj na Ukrajině, která fakticky přišla o krymský poloostrov.  Neshodli se tak na limitech omezování emisí skleníkových plynů a podílu obnovitelných zdrojů energií. Evropská unie tudíž nebude znít jednotným hlasem na zasedání OSN v září, které by mělo naznačit cestu ke globálnímu řešení. Finální dohoda hlavních světových znečišťovatelů ovzduší se předpokládá v prosinci příštího roku v Paříži. Aby dohoda o ochraně klimatu dávala reálný smysl, musí se na ni shodnout největší průmyslové země světa. Nevyjasněná pozice Evropské unie však může dohodu zkomplikovat.V cestě k naplňování navržených cílů klimatické politiky stále stojí rozpory zejména mezi západem a východem Evropské unie. Ještě před samotným setkáním špiček EU podepsalo 13 západních zemí deklaraci, která podporuje návrh Komise na 40% limit snížení emisí skleníkových plynů.  Mezi nimi dominují největší ekonomiky EU – Německo, Francie, Velká Británie a Itálie. Obavy z příliš ambiciózní podoby „zelené politiky“ EU přicházejí především z východních členských zemí. Ministři šesti zemí (Bulharska, ČR, Maďarska, Polska, Rumunska a Slovenska) se sešli separátně a projednávali požadavek, aby náklady na dosažení cílů klimatické politiky byly spravedlivě rozloženy mezi jednotlivé státy. Evropská komise tlačí na zvyšování podílu obnovitelných zdrojů energie a má podporu nejsilnějšího hráče - Německa. Východoevropské země se snaží více zohledňovat své tradiční energetické zdroje.Evropská komise plánuje 9.dubna představit návrh nové směrnice o státní podpoře v energetice. Podstatná část návrhu se má věnovat právě podmínkám podpory obnovitelných zdrojů. Do médií již sice „prosákly“ informace o jejich podobě, ale s hodnocením bude dobré počkat až na skutečný návrh směrnice.  Evropské komisi navíc přibude práce díky vývoji na Ukrajině. Evropská rada se shodla, že je třeba zintenzivnit úsilí o snížení vysoké míry energetické závislosti Evropy na dodávkách plynu. Rada vyzvala Evropskou komisi, aby provedla hloubkovou studii energetické bezpečnosti EU a do června roku 2014 předložila komplexní plán na snížení energetické závislosti EU. Tento plán by měl zohlednit skutečnost, že EU potřebuje urychlit další diverzifikaci svých dodávek energie, zlepšit svou vyjednávací pozici i energetickou účinnost, pokračovat v rozvoji obnovitelných a jiných domácích zdrojů energie a koordinovat rozvoj infrastruktury na podporu této diverzifikace.
                                                                                                     poslanec Ing. Miloš Petera

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama