ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.05.2014 21:08:24

Važme si seniorů!

Važme si seniorů!

Jednání Poslaneckého klubu hnutí Úsvit přímé demokracie navštívili zástupci Rady seniorů ČR. Hnutí Úsvit se zavázalo, že bude prosazovat požadavky seniorů na půdě Poslanecké sněmovny.

Včera proběhlo jednání poslaneckého klubu hnutí Úsvit s představiteli Rady seniorů České republiky, kterou zastupovali předseda pan Zdeněk Pernes a místopředseda pan Milan Taraba. Je příhodné, že toto setkání se uskutečnilo právě včera, kdy poprvé zasedala důchodová komise. Protože právě důchody a jejich výška je pro seniory zásadní.

Situace seniorů v České republice není jednoduchá, potýkají se s mnoha problémy. Hnutí Úsvit nezapomíná na starší generaci, uvědomuje si její postavení a důležitost péče právě o tuto generaci.

Zhoršující se postavení seniorů a s tím spojená snižující se kvalita života je způsobena především nízkými důchody a zvyšujícími se životními náklady. Senioři odvedli za svůj produktivní život spoustu práce pro společnost. Ta by se měla nyní zasadit o to, aby i starší lidé žili důstojným životem a měli na své živobytí dostatek finančních prostředků.

Nemyslím si, že by se důchody měly navyšovat procentuálně, protože tím dojde ke zvětšování rozdílu v důchodech a doplatí na to opět důchodci s nejnižšími příjmy. Navrhujeme, aby se zvýšily důchody všem důchodcům stejně o jasně danou fixní částku, podle nás by to měla být částka pět set korun. Budeme podporovat i dolní hranici důchodu tak, jak ji navrhuje rada seniorů ČR, tedy osm tisíc tři sta. Přitom naše představa počítá s částkou deseti a půl tisíce. S tím musí dojít k zásadním změnám při valorizaci důchodů. Pokud se tak nestane, bude neustále přibývat seniorů přímo ohrožených chudobou.

Další problematickou oblastí je neexistence sociálního bydlení. Zákon, který by napravoval současný stav, je v nedohlednu. Přitom zvyšující se nájemné a náklady související s bydlením ohrožují dostupnost bydlení pro velkou skupinu seniorů nejen ve městech, ale i na venkově.

Nízké důchody omezují přístup seniorů ke kultuře a dalším službám, což vede k jejich sociální izolaci.

Zároveň se nám nelíbí, jakým způsobem mediální svět nahlíží na seniory. Reklamy jen na zubní protézy či inkontinenční pomůcky rozhodně nezlepšují mezigenerační komunikaci. Ba naopak vytváří ve společnosti mýtus, že starý člověk je pouze na obtíž, problémový a jenom spotřebovává finanční prostředky na péči. Přitom to jsou právě senioři, kteří nám mohou předat mnoho zkušeností, informací a rad.

Společnost má povinnost se o tuto generaci postarat tak, aby, žila v důstojných podmínkách kvalitním životem, protože si to prostě zaslouží. I my jednou zestárneme a budeme chtít mít jistou životní úroveň.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama