ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.08.2014 20:19:59

Starosta Úsilného Kašpárek převzal od hejtmana Zimoly titul pro Vesnici roku

Starosta Úsilného Kašpárek převzal od hejtmana Zimoly titul pro Vesnici roku

Když přebíral starosta Úsilného Pavel Kašpárek od hejtmana Jiřího Zimoly titul pro Vesnici roku Jihočeského kraje 2014, aplaudoval mu celý stan, kde se slavnostní akt ve čtvrtek 21. srpna 2014 v uvedené obci na Českobudějovicku odehrával.

Úsilné, kterému tu neřekne nikdo jinak než Voselno (obec má ve znaku oslíka, jako vzpomínku na zvířata, která tu kdysi chovali pro práci v nedalekých stříbrných dolech), se podařilo získat Zlatou stuhu a zvítězit ve 20. ročníku soutěže, kde se letos o titul ucházelo rekordních 42 obcí, tedy o šest více, než v loňském roce.

„Obci v čele se starostou Pavlem Kašpárkem upřímně gratuluji a nutno dodat, že i já se plně ztotožňuji s rozhodnutím komise, která se na tomto výsledku shodla. I když si dovedu představit, jak moc byla její práce při hodnocení všech 42 zúčastněných obcí složitá,“ uvedl Zimola.

Porotu zaujala Eliášova štola, oslí uši i sounáležitost občanů

Úsilné zaujalo komisi zejména zdařilým architektonickým a výtvarným řešením návsi, kde mimo jiné stojí kašna s oslíkem, moderní infrastrukturou a občanskou vybaveností, pečlivě upraveným prostranstvím či promyšlenou koncepcí rozvoje. Pro návštěvníky mají připravené místní produkty, jako jsou tradiční pečivo Oslí uši a Pravou Voselskou vodu z Eliášovy štoly. Ostatně, její zpřístupnění pro veřejnost patří mezi zdejší nejvýznamnější projekty. „Říká se, že vše je vždy o lidech. Proto měla určitě pro komisi velkou váhu sounáležitost prakticky všech 444 občanů s děním v obci v rámci volnočasových aktivit. Což se ostatně potvrdilo i dnes, kdy se slavnost odehrávala ve stylu 30. let minulého století a já zde mohu vidět spoustu zajímavých kostýmů,“ zdůraznil Zimola.

Z akcí lze pak namátkou jmenovat Třídenní dětské dny radosti, Svatováclavské poutě, plesy, koncerty, masopust a další, do kterých se místní pravidelně zapojují. Kromě toho tu působí i řada spolků a podnikatelských subjektů.

Starosta chtěl všechny pozvat na pódium

Kašpárek při svém vystoupení napřed v žertu poděkoval komisi, že byla objektivní a tudíž je titul ve správných rukou, ale pak už jen dlouze děkoval všem obyvatelům obce, kteří se na tomto úspěchu podíleli. „Nejraději bych Vás všechny pozval na pódium, ale sem bychom se, bohužel, nevešli,“ řekl téměř dojatě starosta, který se pro tento den oděl do slušivého žaketu.

Zároveň ale Kašpárek uvedl, že titul je pro ně závazek, aby v obci dobře pracovali i nadále a zároveň výzva, před celostátním kolem soutěže roku 2014, které se koná 20. září v Luhačovicích.

Stříbro a bronz pro Pištín a Třebětice

Na stříbrném stupínku v soutěži o titul Vesnice roku Jihočeského kraje 2014 skončil Pištín a pomyslný bronz získaly Třebětice. „Chtěl bych poděkovat nejen těm obcím, které se umístily na stupních vítězů, ale všem, které našly odvahu se do této soutěže přihlásit. Snad je to odrazem ochoty ukázat, že jihočeský venkov není skanzen, ale dobré místo k životu. A důkazem, že prostředky, které na něj v rámci Programu obnovy venkova Jihočeského kraje každoročně dává kraj, mají smysl,“ řekl Zimola.

V této souvislosti hejtman připomněl, že v rámci uvedeného programu vyčlenil v roce 2014 kraj rekordních 94 milionů korun, čímž zůstává naprosto nepřekonatelně v čele všech krajů.

Výběr z dalších ocenění

Cena hejtmana v rámci Vesnice roku JčK 2014

Kategorie A: Realizace úspěšného kulturně společenského záměru – za znovuobnovení tradičního posvícení netradiční cestou, hudební a taneční festival s názvem Zikmundohraní pro obec Rapšach.

Kategorie B:  Realizace úspěšného projektu v oblasti práce s dětmi a mládeží – Občanské sdružení Figurka v obci Svatý Jan nad Malší.

Kategorie C: Realizace úspěšného projektu „Zelená obec“ za vybudování Lesoparku s oddychovou zónou pro obec Nerestce.

Ocenění JčK

Ocenění Jihočeského kraje panu Pavlu Rouhovi (Velešín) za zachování a rozvoj lidových tradic.

Ocenění Jihočeského kraje panu Jaroslavu Frenclovi (Volyně) za zachování a rozvoj lidových tradic.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama