Ing. Bc. Miroslav Krejča, CSc.

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.09.2014 14:04:56

České národní zájmy v EU

České národní zájmy v EU

Naše účast v evropském projektu považuji za jedinou reálnou alternativu. Bruselu často vyčítáme i to, za co si ve skutečnosti můžeme sami. Jenom si to nedokážeme přiznat a svádíme to pak na někoho jiného.

Přesto je obhajoba českých národních zájmů v rámci Unie velice potřebná a důležitá. Tím spíše, že tak s ohledem na své zájmy činí všechny členské země EU a my tomu nemůžeme jen tak pasivně přihlížet.

Ochranou českých národních zájmů v EU se zabývá jednak exekutiva, kdy pohledy a postoje jednotlivých rezortních ministerstev se protínají ve vládním výboru pro EU, kde se stávají oficiálními postoji vlády ČR a jsou takto obhajovány před tuzemskými parlamentními komorami a evropskými institucemi.

Dále leží ochrana českých národních zájmů na bedrech obou parlamentních evropských výborů – poslaneckého Výboru pro evropské záležitosti a senátního Výboru pro záležitosti EU. Zatímco poslanecký evropský výbor se tímto zabývá pouze dosti okrajově, senátní evropský výbor patří mezi nejaktivnější v rámci EU. Znamená to ale prokousat se každoročně několika desítkami tisíc různých evropských dokumentů, vytřídit z nich ty skutečně podstatné a zásadní, a těmi se pak zabývat podrobně. Výstupem jsou pak konkrétní usnesení adresovaná vládě ČR a Evropské komisi, čímž je v dané věci zahájen politický dialog, který by měl vést k vyjasnění jednotlivých postojů a k optimalizaci příslušného evropského dokumentu. Problém ale je, že doposud nikdo přesně nevymezil, co že to vlastně ty české národní zájmy jsou.

Miroslav Krejča

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama