Ing. Bc. Miroslav Krejča, CSc.

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.09.2014 18:18:05

Kladivo na pacienty

Kladivo na pacienty

Česká lékařská komora chce uzákonit to, že lékař může odmítnout starat se o svého pacienta a vyřadit ho ze své kartotéky.

Údajně se to má týkat pacientů agresivních, nedisciplinovaných a bůh ví ještě jakých (možná i těch, co jsou více nemocní, na kterých se zase tak moc na platbách od zdravotních pojišťoven nevydělá apod.). Tento nápad má ale několik úskalí. Tím prvním je to, že lékař, který se rozhodne nějakého svého pacienta zbavit, čerpá prostřednictvím zdravotních pojišťoven prostředky z veřejného zdravotního pojištění a nemůže se tedy chovat jako zcela nezávislá osoba nabízející jakousi službu s pravomocí ji někomu poskytnout a jinému odepřít. Tím druhým úskalím je to, že sice zdravotní pojišťovna by v tomto případě měla povinnost najít nežádoucímu pacientovi jiného lékaře, ale co když i on takovéhoto pacienta odmítne? A po něm další a další. Asi by se zdálo, že tento nápad našich přemýšlivých lékařů odmítám. Naopak, já jej vítám, protože to bude konečně ten správný precedens pro naše školství. Učitelé budou moci po vzoru lékařů odmítat hloupé, líné a zlobivé žáky. Takže děkuji ČLK za rozvíření debaty o vylučování. Jen nevím, jak se na to budou dívat ti, kteří jsou naopak proti jakémukoli vylučování kohokoli odkudkoli a mají to dokonce v pracovní náplni.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama