RNDr. Marta Bayerová

Angažuji se i v občanské iniciativě Alternativa zdola
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.09.2014 9:42:15

Za lepší svět i pro mladé

Za lepší svět i pro mladé

Co jsem v Senátu prosazovala pro mladé lidi a co bych chtěla prosazovat dále…

Bezplatné školství – Vždy jsem se stavěla proti jakékoliv formě placeného školství na všech stupních vzdělávání. Jako poslankyně a později i jako senátorka jsem vždy odmítala nejen školné, ale také pokusy o sekundární zpoplatnění vzdělávání, tím bylo například takzvané zápisné, kolejné a další. Po pádu pravicové vlády se hrozba placeného školství zdánlivě oddálila, ale nezapomínejme, že současná vláda není názorově shodná a já se obavám, aby se tento bod opět nedostal na program jednání v Parlamentu. V době, kdy jsem já učila na gymnáziu, se také studenti neobávali školného a o pár let později to pro mnohé mohlo znamenat velké komplikace v jejich dalším vzdělávání. Nějak se mi nechce věřit levicovým kandidátům v mém volebním obvodu, kteří jsou součástí systému soukromých škol, že jejich vztah k bezplatnému školství je zcela upřímný. Naopak bych chtěla prosadit státní prospěchové stipendium pro studenty VŠ se studijním průměrem do 1,5 až do výše 5 000 Kč měsíčně a dále zvýšení počtu veřejně dotovaných kolejí a ubytoven i levných stravovacích kapacit pro studenty. Bezplatné školství musí být zachováno, právo na bezplatné vzdělání je zaručeno Ústavou České republiky!

Právo na první zaměstnání – Nechci, aby byla v České republice nadále situace, kdy čtvrtina mladých lidí po ukončení vzdělávání byla déle než rok bez práce. Co má mladý člověk dělat v případě, kdy jeho rodiče nemají finanční možnosti se o něj dále postarat? Ze školy rovnou na ulici nebo do dluhové pasti? Právo na práci je jedním ze sociálních práv, které považuji za součást základních lidských práv. Z logiky věci je jasné, že pokud člověk nemá svá sociální práva, nemůže plnohodnotně uplatňovat ani žádná jiná. V Senátu budu proto navrhovat zavedení daňové úlevy pro zaměstnavatele, kteří přijmou zaměstnance i bez praxe po ukončení jeho vzdělávání.

Život v míru, bez vojenských paktů – Vážím si lidského života, nechci aby byla vyvažována cena ropy krví. Je pro mne nepřijatelné, aby se naši manželé a synové účastnili vojenských misí USA a NATO, které poškozují ve světě mír a lidská práva. Budu proto také prosazovat zastavení účasti České republiky ve vojenských strukturách NATO, aby česká  armáda plnila v první řadě úlohu obrany ČR. Sedmdesát let života v míru není samozřejmostí, chraňme mír pro nás i naše děti.

Nekomerční kulturu a sport – Je naším velkým úkolem zajistit dětem kvalitní kulturu, jako součást jejich výchovy. Jaké můžou mít děti návyky, když jim média předhazují jen násilí. Že dobro zvítězí nad zlem, toho se většinou dočkáme jen v pohádkách. Je třeba zajistit podporu nekomerčním kulturním akcím. Proto bych ráda prosadila změnu daňové politiky, aby si sponzoři lidových kulturních akcí, mohli svůj dar odepsat z daní. Ve veřejnoprávní televizi by se měla objevovat zejména původní česká tvorba. Je třeba také zajistit, aby v kultuře nedocházelo k ekonomické, politické a názorové diskriminaci. Pro rozvoj mladých umělců budu prosazovat vhodnou grantovou politikou státu, a tak včasným poskytováním grantů podporovat mladé umělce a tvůrce. Také sportovní vyžití je dnes žel zatíženo finanční stránkou. Ráda bych proto prosadila větší podporu neziskovým občanským sportovním spolkům.

RNDr. Marta Bayerová, kandidátka do Senátu za KSČM, volební obvod č. 54 - Znojmo

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama