PhDr. Martin Klika, MBA, DBA

  • SOCDEM
  • Ústecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.09.2014 12:08:29

Proč je nefér spojit volby a referendum

Proč je nefér spojit volby a referendum

Při neúspěšném referendu v Litvínově nešlo o to, zjistit názor občanů, ale zařídit za obecní peníze soukromou volební kampaň pro kandidátku současného starosty. Proč jsem proti takovým praktikám? A jaké bude skutečné téma obecních voleb v Litvínově?

 V Litvínově referendum o limitech těžby a hazardu, v Teplicích o zákazu nošení burek na veřejnosti. Dvě referenda, která měla být spojena s obecními volbami. V obou případech nevidím problém v tom, že by o problematice měli rozhodovat občané, to je naprosto v pořádku. Princip místních referend je správný a vyzkoušený. Třeba právě o burkách hlasovali lidé ve švýcarském kantonu Ticino a opravdu přijali zákaz těch součástí oblečení, které zcela zakrývají obličej. Také o těžbě se dělala referenda, mimo jiné jedno neúspěšné už i v Litvínově.


Proč mi ale ta referenda vadí, když jsou spojená s místními volbami? Důvod je jednoduchý. Část vedení města si takovým referendem dělá za nemalé městské peníze vlastní soukromou volební kampaň, snaží se vytvořit „téma“ a doufá, že se předložená otázka stane hlavním tématem voleb. Jako by všechny kandidující strany beztak jasně v programech neříkaly, jak se k daným problémům staví.


Přitom je spousta jiných důležitých témat, na které by bylo dobré znát názor většiny občanů města. A některá z nich cítí lidé mnohem významněji, než hazard nebo limity. Třeba bezpečnost v ulicích, úbytek pracovních příležitostí nebo devastaci prodaných městských domů bandami „nepřizpůsobivých“ spoluobčanů. 


Nejsou právě tato skutečná témata voleb důvodem, proč se náhle a narychlo vytahuje opakování referenda o limitech a už jednou zakázané hrací automaty? 


Publikováno v Mf Dnes Severní Čechy.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama