Jan Beneš

Kandiduji do zastupitelstva města Třemošná
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,18. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.10.2014 22:45:02

Kultura v Plzni, aneb záskok za Švejka dorazil v šále a kraťasech

Kultura v Plzni, aneb záskok za Švejka dorazil v šále a kraťasech

2. října 2014 uspořádalo Centrum pro komunitní práci západní Čechy diskusi kandidátů do zastupitelstva města Plzně o kultuře v krajském městě.

Fórum čelních kandidátů jednotlivých politických subjektů na téma „Rokem 2015 to nekončí!?“ proběhlo v přednáškové síni Západočeské Galerie v Plzni.

Kultura v Plzni je nyní hojně podporována především díky tomu, že se Plzeň stane v roce 2015 Evropským hlavním městem kultury. Podle většiny zúčastněných však budoucnost kultury v Plzni už tak růžová není. Kandidát TOP 09 Michal Vozobule se obává, že díky nové budově Plzeňského divadla by se nemuselo dostávat na podporu jiné kultury, protože provoz nového divadla bude nákladnější. Naopak Eva Herinková (ČSSD) přislíbila, že bude bojovat o navýšení čtyřletých grantů a otevřenou soutěž v kultuře. Plzeň je podle ní vzorem pro další města v rozdělování prostředků na kulturu. V podobném duchu přitakal také stávající primátor Plzně Martin Baxa (ODS). Kultura je podle něj v Plzni na dobré úrovni a rokem 2015 rozhodně nekončí. S dobrým hodnocením stávajícího stavu souhlasila také Lilka Rybářová Ročáková (KDU- ČSL) avšak poznamenala, že přijdou lét hubená. Ráda by podporovala především amatérské umělce. Celkem spokojená úrovní profesionální scény je také Jana Bystřická (KSČM). Do budoucna je podle ní třeba podporovat spolky a neziskovou činnou nabízející realizaci dětí, neboť kultura člověka zlepšuje.

Odborníkem na kulturu Změny pro Plzeň je herec Přemysl Kubišta, který mimo jiné v kapele Švejk c.k. Šraml ztvárňuje právě Josefa Švejka. Kvůli představení se nemohl dostavit a jako náhradník dorazil Martin Marek. Neformální „kraťasy“ doplnil šálou, která je prý nezbytná, aby člověk v Plzni rozuměl kultuře. Ironizoval tak doplněk oblečení Vladimíra Líbala, který 12 let vykonával funkci vedoucího Odboru kultury Magistrátu města Plzně. Mimo komického úvodu akcentoval Marek především transparentnější rozdělování prostředků nejen na kulturu.

Skeptičtější pohled přinesla například Alice Huspeková, kandidující za Veřejné zájmy. Financování kultury v Plzni je podle ní nehospodárné a výsledky neodpovídají vynaloženým prostředkům. O osud Evropského hlavního města kultury se obává Petr Šimon z uskupení Společně za Plzeň. I se zpožděním by podle něj město mělo dokončit vlajkovou loď projektu kulturní fabriku Světovar. Rekonstrukce bývalých kasáren se zatím komplikuje nález rakovinotvorné izolace. Rozčarování nad tím, že projekt na tuto skutečnost nepřišel, vyjádřil Ivan Čipera (Plzeň pro sport). Právě dostavba Světovaru byla jednou z dalších otázek pro přítomné kandidáty. Pokud Plzeň dostane dotaci z ROP Jihozápad, která je kvůli posunu termínu dokončení ohrožena, vyjádřili se pro dokončení téměř všichni. O reálnosti dokončení kulturní fabriky bez dotace zapochybovala sociální demokratka Eva Herinková. Fakt, že město chtělo objekt na Světovarzu využít i jako městský archiv a je třeba jej dokončit připomněla Jana Bystřická (KSČM). Stávající budova archivu je v nevyhovujícím stavu a funguje na výjimku Ministerstva vnitra. Jako jediný se pro podej Světovaru vyjádřil Jan Zavadil (Strana svobodných občanů)

Dalším tématem, na kterém panovala téměř 100% shoda, bylo zachování čtyřletých grantů. Výslovně proti jakékoliv podpoře kultury se vyslovil opět pouze zástupce Svobodných. Za svůj osamocený postoj byl drtivou většinou obecenstva považován za kulturního barbara. Na otázku jednoho z přihlížejících co by podle něj měli dělat lidé, kteří by ze svého platu na kulturu bez dotací neměli, odvětil Zavadil, že kdo si na to nevydělá, má smůlu. „Shakespeara taky nikdo nedotoval“ poznamenal lídr Svobodných na argument, že by pak žádná hodnotná kultura nevznikla. Z davu se ozval smích a tazatel ukončil Zavadilovu spanilou jízdu poznámkou, že Wiliama Shakespeara dotovala královna.

Pole diskutujících příliš nerozdělovalo ani téma ponechání a rekonstrukce kulturního domu Peklo, či rušení heren s výherními automaty. Pouze stran Jana Zavadila bylo přitakání zjevně ironické, ale odpor jaký u něj vzbudilo rozdělování grantů, se nekonal. Primátor Baxa ještě poznamenal směrem k velkým odpůrcům heren v Plzni - TOP 09, že to byl právě jejich ministr Kalousek, který jich spoustu povolil. Herny s výherními terminály totiž na rozdíl od výherních automatů povoluje Ministerstvo financí.

Kontroverzním tématem se také stala také Lavička Václava Havla, kterou nedávno schválilo zastupitelstvo města Plzně. Víc než tzv. lavička (tvoří ji dvě židle) pobouřila některé Plzeňany její cena 350 000 Kč. Tuto částku hájil Martin Baxa (ODS) tím, že se jedná o licencované umělecké dílo Bořka Šípka. „Jsme proti tomu, aby se cokoliv pojmenovávalo po politikovi“ tlumočila postoj klubu KSČM Jana Bystřická. Naopak Alici Huspekové (Veřejné zájmy) lavička nepřijde Václava Havla dotčeně důstojná.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama