prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.10.2014 18:22:18

Burcující nosorožci

Burcující nosorožci

Východní Čechy jsou mým domovem, ale to nebyl ten hlavní důvod, proč mě zaujala zpráva o morálním apelu proběhnuvším v ZOO Dvůr Králové nad Labem. Akce východočeské zoologické zahrady měla přesah do okolní Evropy i celého světa.

Za dohledu kamer  zde byly spáleny značné zásoby rohoviny nosorožců – rohů těchto zvířat, které jsou jinak artiklem  výnosného nelegálního obchodu. Roh nosorožce je v tradiční východní medicíně považován za všelék, pohledem klasické medicíny je to pouze rohovina, strukturou podobná například lidskému nehtu.

Nosorožcům kvůli jejich „léčivým rohům“ hrozí  vyhubení. V královédvorské ZOO byly veřejně spáleny desítky kilogramů nosorožčí rohoviny  v udávané hodnotě okolo 100 milionů korun českých. A právě tento údaj o ceně udal směr vášnivým diskuzím na zpravodajských webech, které tuto zprávu převzaly. Bylo až zarážející sledovat, jak lidé odsuzovali spálení něčeho, co má pro jiného cenu – tudíž by to bylo vhodné zpeněžit. Jako marginální lidé označovali fakt, že obchod s rohovinou je zcela nelegální a nelze ji prodat. V jejich očích to bylo sto milionů zbytečně vhozených do ohně. Snaha o záchranu jednoho živočišného druhu na planetě byla odsunuta stranou.

Nejsem odborníkem v zoologii, nedokážu říci, jak moc byl čin ZOO ve Dvoře Králové zásadní pro záchranu nosorožců a potlačení nelegálního obchodu  s jejich rohovinou. To, co mi však utkví v paměti při  pročítání některých reakcí a diskuzí, bude pocit jistého úleku nad faktem, jak moc je člověk schopen vnímat okolní svět optikou síly peněz, před kterou se bezbranně krčí argumenty typů nelegálního obchodu apod. Burcující nosorožci tak ke mně promluvili i o něčem jiném, než jen o ochraně svého druhu.    

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama