Ing. Antonín Prachař

  • Přerov
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.10.2014 17:25:00

Výběr projektového manažera není nestandardní

Výběr projektového manažera není nestandardní

Reakce ministra dopravy na informace deníku Mladá fronta Dnes k výběru projektového manažera soutěže na nový mýtný systém.

 Ministr dopravy Antonín Prachař se důrazně ohrazuje proti spekulacím, podle nichž údajně nestandardně zasahuje do výběru projektového manažera, který bude pomáhat Ministerstvu dopravy s přípravou soutěže na nového provozovatele mýtného systému. Hodnotící komise, jejíž členy ministr vybral z řad expertů z resortu dopravy i akademické sféry, pracuje podle pravidel zákona o veřejných zakázkách a nezávisle vyhodnocuje předložené nabídky. Se závěry jednání komise se ministr dopravy seznamuje, aby na jejich základě mohl rozhodnout o dalším postupu.

Ministerstvo dopravy jako zadavatel této veřejné zakázky nese odpovědnost za to, že soutěž probíhá v souladu se zákonem a nikdo z uchazečů není diskriminován. „Právě proto, že dbám na co nejdůslednější kontrolu této důležité zakázky, považuji za nutné ještě před finálním rozhodnutím ověřit, zda žádný z uchazečů nepředložil mimořádně nízkou nabídkovou cenu.  Tento svůj záměr jsem nikdy neskrýval, a ostatně jsem ho potvrdil i na dotaz médií,“ zdůraznil Prachař. Ministr dopravy důrazně odmítá spekulace, že by šlo o nějakou zákulisní hru, naopak je jeho cílem zajistit řádný průběh celé soutěže.

Pokud jde o časový harmonogram výběru nového provozovatele mýtného systému, který by měl fungovat od roku 2017, je především odpovědností předchozích vlád, že tuto klíčovou věc zanedbaly, nedokázaly včas zahájit přípravu tendru a způsobily značné zpoždění. „Není to jediný dluh v oblasti mýtného systému, který napravujeme až nyní. Už v roce 2012 měla být zavedena evropská služba elektronického mýta, ale hotové v tom nebylo nic. Dospělo to až do stavu, kdy s námi Evropská komise zahájila řízení pro porušení povinnosti. Vytvořením potřebných podmínek pro fungování této evropské služby jsme hrozbu sankcí odvrátili. Jde ale o další příklad toho, že kolem mýta teprve nyní řešíme letité problémy,“ upozorňuje Prachař na postihy, které České republice hrozily v souvislosti s nedodržením termínu aplikace evropské služby elektronického mýta.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama