Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2014 18:54:45

Letošní volby do senátu jsou historicky rekordní - a to neúčastí voličů

Letošní volby do senátu jsou historicky rekordní - a to neúčastí voličů

Vyjádření k výsledkům senátních voleb

Letošní volby do senátu jsou historicky rekordní - a to neúčastí voličů, kterých přišlo do 2.kola pouze 16,62%.

Znovu jsou tedy podle našeho názoru na stole dvě zásadní otázky:

1) Nebylo by vhodné umožnit občanům referendum o zrušení Senátu? Nestačil by pro malou Českou republiku jednokomorový parlament bez Senátu? Návrh ústavního zákona Úsvitu o obecném referendu, který Sněmovna v únoru zamítla, právě takové otázky umožňoval. Naopak vládní návrh zákona o celostátním referendu nejenže takové otázky neumožňuje, ale navíc navrhuje i neuvěřitelně vysoká kvóra pro počet podpisů i pro účast, takže jakékoliv referendum bude v praxi prakticky znemožněno. Je to pouze populistický návrh, který má vyvolat dojem demokracie, ale ve skutečnosti je pro občany nepoužitelný.  

Psali jsme:

2) Nakolik jsou tyto volby legitimní pro politiky, kteří jsou vesměs všichni bojovníky proti návrhům Úsvitu za referenda bez kvóra? Jedním z odpůrců zrušení kvóra je například pan ministr a senátor Diensbier, kdy se jeho volby na Kladně zúčastnilo dokonce ještě méně voličů, než je celostátní průměr - pouze 14,84%. Přitom například u místního referenda, které je v podstatě obdobou senátní volby, politici občanům stanovili vysoké kvórum účasti 35%. Podle politiků má tedy hlas občana dvojí váhu. Toto pro občany diskriminační kvórum navrhuje zrušit novela zákona Úsvitu o místním referendu, o které se bude hlasovat na nastávající schůzi Poslanecké Sněmovny tento měsíc. A jsme zvědaví, zda-li politici ostatních stran zruší toto omezení po vzoru všech jiných voleb.

Vzpomínám, že právě nízká legitimita jeho mandátu vedla pana senátora Dientsbiera k pozoruhodné logice a to, že není možné odvolávat politiky, protože některé senátory volilo jen pár tisícovek občanů a odvolat je by bylo jednoduché. Ano a to je podle mého názoru princip demokracie - volit i odvolávat by mělo být náramně jednoduché. Elitářským politikům nevadí, jak marginální procento voličů je zvolí, ale zuby nehty se brání, aby stejné procento aktivních voličů mohlo rozhodovat v místním či celostátním referendu. Politické elitě nevadí, že několik desítek lidí s minimálním mandátem rozhoduje o zákonech pro celou zemi, ale vadí jim, kdyby o těchto zákonech rozhodovali třeba pouhé statisíce těch, kteří se referend zúčastní. To zcela zásadně vypovídá o vztahu k demokracii, kterou tato elita v sobě má - je dobrá jen jako výtah k moci, ale absolutně nepřijatelná jako pojistka občanů proti neodpovědnosti a podvodným slibům politiků.

Závěrem mi dovolte pogratulovat všech zvoleným politikům

Tomio Okamura - předseda hnutí Úsvit 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama