Martina Dlabajová

  • ANO 2011
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.10.2014 22:26:27

Efektivní kontrola rozpočtu vyžaduje dobrou spolupráci

Efektivní kontrola rozpočtu vyžaduje dobrou spolupráci

ŠTRASBURK/PRAHA - Česká europoslankyně a místopředsedkyně Výboru pro rozpočtovou kontrolu Martina Dlabajová vyslovila svůj podiv nad skutečností, že Evropská rada nadále odmítá objasnit útratu více než 530 milionů eur v průběhu rozpočtového roku 2012

 „Jak mohou členské státy dovolit neustálé ignorování otázek ze strany parlamentu a odmítání účasti Evropské rady na slyšeních Výboru pro rozpočtovou kontrolu při projednávání jejího hospodaření?“

 M. Dlabajová dnes podpořila zprávu europoslance Tamase Deutsche (EPP), týkající se odmítnutí udělení absolutoria, tedy schválení hospodaření Evropské rady. Rada podle ní neumožňuje Evropskému parlamentu plně vykonávat své pravomoci. „Evropská rada by teď měla prolomit dlouholetý nesoulad. Pokud jako první navrhne řešení, jak dosáhnout zlepšení situace, a zahájí dialog o této otázce mezi institucemi, bude to jistě chápáno občany Evropské unie jako pozitivní signál," uvedla M. Dlabajová.

 V dubnu 2014 odložil Evropský parlament na základě doporučení Výboru pro rozpočtovou kontrolu udělení absolutoria Evropské radě za rozpočtový rok 2012. Hlavním důvodem rozhodnutí byla skutečnost, že Rada odmítla zodpovědět písemné dotazy a poklesla její účast na veřejných zasedáních Výboru pro rozpočtovou kontrolu. Na základě žádosti tohoto výboru přitom všechny orgány a agentury EU vysílají na veřejná zasedání své zástupce, aby byli přítomni projednávání různých otázek ohledně schvalování hospodaření. Zatímco v minulosti (2004 - 2009) Rada tento proces alespoň částečně dodržovala, v několika posledních letech se rozhodla žádosti Evropského parlamentu a příslušného výboru zcela ignorovat.

 Ze znění článků 316, 317 a 319 Smlouvy o Evropské unii přitom vyplývá, že všechny evropské orgány, agentury a subjekty podléhají parlamentní kontrole a dohledu, a to bez výjimky. Tento postoj potvrdila i právní služba Evropského parlamentu. Protože však v několika posledních letech nedošlo k žádnému vývoji ani změnám v postoji Evropské rady, poslanci Evropského parlamentu dnes při plenárním zasedání prosadili zprávu Výboru pro rozpočtovou kontrolu a odmítli Evropské radě udělení absolutoria za rok 2012.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama