Martina Dlabajová

  • ANO 2011
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.04.2020 15:26:56 - Kolma

Zatěžkávací zkouška pro EU

Ještě loni to vypadalo, že nejtěžší zkouška pro EU bude migrační krize. O ní se už nějak moc nemluví. Znamená to, že je po ní? Ukázalo se taky, že když má EU něco nařizovat členským státům, jde jí to docela dobře. Když má ale hledat společný postup v době krize, která nás zasáhla letos (myslím šíření COVIDU), je docela bezradná a politici se nedokáží shodnout na preventivních opatření ani na tom, jak nyní pomoci ekonomicky a zajistit stabilitu EU. Nemyslíte, že toto EU dost oslabuje? Kdybyste měl dát EU známku jako ve škole za to jak dosud (ne)zvládla krizi, jakou byste ji udělil?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.05.2020 17:39:25 - Martina Dlabajová
Dobrý den, děkuji za dotaz. 
Pandemie COVID-19 přišla naprosto nečekaně a všechny nás zaskočila. Ostatní problémy, které jsme před ní řešili, ale nezmizely, a budeme se jimi muset dále zabývat. EU nikomu nic nenařizuje, je to organizace, ve které jsme dobrovolně a podílíme se stejně jako ostatní státy na jejím rozhodování. Bezradní také, myslím, nejsme, ale souhlasím s Vámi, že reakce na pandemii a s ní spojenou ekonomickou krizi mohla přijít o něco dříve. Ono to ale do značné míry bylo dáno tím, že EU nemá v oblasti ochrany veřejného zdraví silné pravomoci. Má pouze takové, které se rozhodly jí přenechat členské státy. To, co EU, tedy jako organizace, mohla udělat, udělala. Nyní bude důležité, jak se postaví k následné ekonomické obnově a jak píšete, zajistí stabilitu EU. Já věřím, že se to povede. Ptáte-li se na známku, kterou bych EU za její reakci na pandemii dala, tak vyberu 2. Pořád je tam totiž prostor se zlepšovat, a pokud udeří další vlna epidemie, EU by měla reagovat rychleji. Aby to bylo fér, tak oznámkuji také reakci členských států, které v oblasti zdravotnictví tahají za delší část provazu. Dostaly by ode mě také 2, protože také ony nereagovaly tak, jak by měly, a musí si z toho vzít ponaučení. MD