Ing. René Číp

  • Poruba
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.01.2015 9:59:11

Na Ukrajině nejvíce tratí obyčejný člověk!

Na Ukrajině nejvíce tratí obyčejný člověk!

V posledních dnech jsme neustále zahlcováni novými zprávami z Ukrajiny.

Jako příklad bych zmínil tyto novinky: premiér Jaceňuk chce zvýšit početní stav ukrajinské armády, při bojích o letiště v Doněcku byl zraněn vůdce Pravého sektoru Jaroš, separatisté přešli do ofenzivy a dále se již jednat nebude a mnohé další. Jsem rád, že zájem o dění na Ukrajině neopadá, velmi mě však mrzí rozdílnost, s jakou jednotlivá naše média o tomto dění informují. Tím se ale zabývat nechci.

Česká vláda ani ostatní členské země EU nedělají mnoho pro rychlý konec bojů a návrat k životu v míru. Tento stav jim zřejmě vyhovuje, protože odsouvá do pozadí jejich vnitřní problémy. Místo handrkování mezi sebou bychom měli do tohoto problému aktivně vstoupit a vyjednat na Ukrajině okamžité bezpodmínečné příměří. Potenciál případné dohody EU s Ruskem je dostatečný k tomu, aby toho bylo dosaženo i se složením zbraní na obou stranách, pod hrozbou okamžitého přerušení jakýchkoliv obchodních styků a pomoci do splnění tohoto požadavku. Poté by se musel skutečně férově dojednat způsob diplomatického dořešení, stanovení hranic a systém případné autonomie, federace či jiný.

V každém konfliktu vždy nejvíce trpí běžní občané. Ať už ti, co v jeho místě zůstávají, či vysídlenci, na kterých, jak jsme se nedávno z médií také dozvěděli, velmi parazitují majitelé bytů v Kyjevě. Silně se mě dotkla zpráva, jak vysoké nájemné musí platit občané z východních oblastí v hlavním městě Ukrajiny za byty velmi malých rozměrů, v dezolátním stavu a mnohdy i bez vody a topení. Tento stav je společensky nepřijatelný a přidává další problém, se kterým se může tato země dlouze potýkat, neboť na východě země došlo ke zničení mnoha obytných domů, nemocnic, škol a dalších potřebných budov, poskytujících služby obyvatelstvu. Je jisté, že opravy majetku budou trvat dlouhé měsíce a spíše léta. Nechci samozřejmě škody na majetku povyšovat nad ztráty lidských životů, jen chci konstatovat, za jakých špatných podmínek musí žít ti, jichž se tento konflikt dotýká.

Proto je třeba znovu apelovat na všechny zúčastněné, aby se tento problém naléhavě podařilo vyřešit. Bylo by velmi pozitivní oslavit letošní kulaté výročí ukončení druhé světové války a vítězství spojenců nad fašismem v celoevropském míru, pokud už toho, bohužel, nejsme schopni docílit na celém světě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama