RSDr. Alexander Černý

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.03.2015 15:09:01

Budování evropské armády je naprosto nereálné

Budování evropské armády je naprosto nereálné

Idea jednotné evropské armády není nová. Sám fakt, že nebyla nikdy realizována, o mnohém vypovídá.

Šéf Evropské komise Juncker dnes s touto kartou hraje, stejně jako mnozí další představitelé Evropské unie, především proto, aby dál přiléval olej do ohně, který zažehli nepříliš prozíraví politici v Bílém domě. Jednotná evropská armáda je dnes nedosažitelná mimo jiné i proto, že zájmy jednotlivých členů EU jsou natolik rozdílné, že sám tento projekt zpochybňují ať již z politických, ekonomických či vojenských důvodů. Myšlenka chránit EU před Ruskem je naprostý nesmysl. Není to jen populismus.  Je to další krok na cestě k vytváření takových barier mezi EU a Ruskem, jež půjde v budoucnu jen těžko překonat. EU na tom opravdu není ekonomicky nejlépe. Udržitelný rozvoj, ekonomická výkonnost, nezaměstnanost, migrace atd., to jsou problémy, které před EU stojí. Budování vlastní armády paralelně se strukturou NATO a národních armád je naprosto nereálné. Česká republika je malá země ve střední Evropě a je pro ni takřka nemožné zajistit obranyschopnost pouze vlastními prostředky. Už řadu let se pokoušíme řešit tento handicap například v rámci V4, nebo intenzivnější spoluprací se Slovenskem.

Zatím jsou výsledky velmi slabé. Snad se podaří zlepšit spolupráci v oblasti zajištění protivzdušné obrany. O společné armádě zatím nemůže být vůbec řeč. Role Spojených států amerických v současné bezpečnostní situaci je naprosto klíčová. Stejně jako jinde ve světě, tak i v Evropě se snaží realizovat své zájmy, bez ohledu na všechno ostatní. Snaha posílit napětí a konfrontaci mezi EU a Ruskem nepomůže nikomu jinému než právě USA. Jakákoli demonstrace síly, která nutně vyvolá reakci druhé strany, jen zhoršuje již tak napjatou situaci a zatíží budoucí vztahy na řadu let. Vztahy mezi Západem a Ruskem jsou dnes nejhorší v novodobých dějinách. Díky americké snaze co nejvíc oddálit moment, kdy USA přestanou být hegemonem světové politiky, jsme se všichni dostali do situace, jejíž řešení bude velmi složité a obávám se, že i velmi zdlouhavé. Máme v čerstvé paměti, jak dopadl pokus vybudovat v České republice radarovou základnu protiraketového systému USA. Dobře víme, že některé politické kruhy by trvalou přítomnost amerických vojáků v České republice považovaly za garanci politického statu squo.  Jsem přesvědčen, a stejně tak věřím, že se veřejné mínění v otázce americké vojenské základny ani pod masívním tlakem většiny sdělovacích prostředků nezmění.

Alexander Černý, poslanec Poslanecké sněmovny PČR, místopředseda výboru pro obranu PS PČR 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama