ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.04.2015 14:50:49

Soukromá válka ministra Babiše

Soukromá válka ministra Babiše

Můj dnešní projev k problematice monitorovacího systému evropských dotací, problematice, která až příliš připomíná válku mezi dvěma ministerstvy. S malým dovětkem na závěr.

 Na úvod mi dovolte shrnout celou kauzu. Je to totiž tristní divadlo o přehazování horkého bramboru, na který pravděpodobně doplatíme my všichni.

Kauza startuje tím, že ministerstvo financí pod vedením prvního náměstka Lukáše Wagenknechta. Udělalo audit toho, jaký je stav monitorovacího systému evropských dotací. Audit dospěl k tomu, že monitorovací systém byl předražený, v případě výběru dodavatele existuje podezření na podvodné jednání a kartelovou dohodu. Tento závěr dostala Evropská komise, která jej zkoumá. A pokud usoudí, že systém je nedůvěryhodný, potom je otázkou, co dál.

Na tento audit MF to reaguje ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, cituji: „Použití monitorovacího systému nyní zastavila auditní zpráva auditního orgánu, která byla už v minulém týdnu medializována. Se závěry tohoto auditu jako ministerstvo pro místní rozvoj nesouhlasíme. Podle našeho názoru se jedná o neprofesionální a špatně odvedenou práci, která poškozuje zájmy České republiky.“

Dále cituji paní ministryni: "Bez tohoto systému Česká republika nemůže čerpat finanční prostředky z EU ve výši 650 miliard korun. Systém je klíčový, aby byly vyhlašovány první výzvy, aby řídící orgány do něj mohly vkládat data.“

To jenom dokazuje, že problém je opravdu nanejvýš závažný a všichni si to uvědomují.

Dále cituji předsedu vlády Bohuslava Sobotku: "Informace o komplikacích kolem monitorovacího systému evropských fondů mne velmi znepokojily. Očekávám, že ministr financí Babiš a ministryně pro místní rozvoj Šlechtová problém profesionálně a urychleně vyřeší a ve středu budou vládu informovat o takovém postupu svých úřadů, aby nebylo ohroženo již připravené zahájení čerpání z nových evropských operačních programů.“

Celá vláda je tak znepokojena tím, že jsou ohrožené dotace.

Co se dělo dále? Ministr Babiš si vyžádal od svého náměstka Lukáše Wagenknechta ujištění o tom, že byl audit kvalitní.

Na audit poté ministryně Šlechtová oficiálně podala stížnost ministru financí Andreji Babišovi, kterého zároveň požádala o přezkum finální zprávy auditního orgánu.

Říká k tomu, cituji: „Věřím, že se podaří iniciovat nezávislé, expertní a právní posouzení,“

Kritickou situaci pak řeší v pondělí celá vláda. Pravděpodobně v poslední chvíli zatahuje za záchranou brzdu a rozhodne, že monitorovací systém fondů Evropské unie zaplatí stát a ne Evropská unie. Pardon ne vlastně stát ale my všichni. Tím se mělo zachránit čerpání stovek miliard.

Podle premiéra Sobotky, postupuje vláda tak, aby neohrozila funkčnost tohoto monitorovacího systému a aby do něj mohly být vkládány výzvy, jakmile budou schváleny příslušné operační programy.

Otázky tedy jsou:

1.      je monitorovací systém skutečně předražený, jak tvrdí MF?

2.      došlo k podvodnému jednání a kartelové dohodě, jak tvrdí MF?

3.      Byl audit neprofesionální a špatně odvedenou práci, jak tvrdí MMR?

4.      Jak se MF postavilo k oficiální stížnosti MMR?

A závěrečná otázka:

Kdo za to nese odpovědnost, protože jestli tomu správně rozumím, tak nás to bude minimálně stát 252 milionů korun



Nemohu si odpustit jeden krátký komentář. V době předvolební současný pan ministr Babiš říkal, že jako mávnutím kouzelného proutku najde v rámci českého rozpočtu , tu 60 a tu 100 miliard Kč. Ale dnes už je jasné, že český ekonomický Harry Potter se nekoná.


Spíše než to, to občas připomíná trapnomagii kouzelníka Pokustóna. Ale bohužel, po vyprázdnění kouzelnického klobouku nám občanům v ruce nakonec zůstane jen Bob a Bobek – a jsem si jist, že chundelatí králíčci to tedy nebudou.



Malý dovětek:

Při hlasování o třetím bodu, tedy  bodu, kdy PSP ČR žádá ministra financí Babiše o informování o krocích svého vlastního náměstka, pan Babiš docela nahlas říkal: A stejně o tom informovat nebudu, budu si dělat co chci ...


Opravdu pane ministře? Vláda je odpovědná parlamentu. Toto není Agrofert. Žijeme v demokratickém státě a informovat parlament není Vaším právem. Je to Vaší povinností.


Mgr. Petr Adam

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama