ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2015 12:44:30

Festival muzejních nocí byl slavnostně zahájen

Festival muzejních nocí byl slavnostně zahájen

V pátek byl v Liberci slavnostně odstartován již 11. ročník Festivalu muzejních nocí. Za Středočeský kraj se zahájení v Severočeském muzeu zúčastnil náměstek Karel Horčička (ČSSD) a radní Zdeněk Štefek.

Součástí zahájení byla i prezentace vítězů soutěže Gloria Musaealis.

„Fenomén muzejních nocí patří v řadě měst Evropy k atraktivním prezentacím kulturního dědictví, v rámci kterých se návštěvníkům nabízejí kromě prohlídek stálých expozic a výstav i doprovodné a kulturní programy. Je dobře, že se festivalu pravidelně účastní i středočeská muzea a galerie,“ sdělil radní Štefek.

Tradice muzejních nocí začala vznikat v roce 2004, kdy se Národní muzeum ujalo iniciativy zorganizovat první, úspěšnou Pražskou muzejní noc. Celorepublikového Festivalu muzejních nocí se od roku 2005 ujala Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Národním muzeem.  Od čtvrtého ročníku akce začínají Národním zahájením, které se každý rok uskutečňuje ve spolupráci s Asociací krajů ČR v některém z krajů České republiky. Festival navazuje na Mezinárodní den muzeí, jenž od roku 1977 každoročně připadá na 18. května.

Letošní ročník festivalu bude probíhat ve dnech 15. května až 13. června 2015.

Středočeská města festival obohatí třeba o program zaměřený na historii letectví – 22. května se od 19 hodin v Mladé Boleslavi otevře Muzeum Mladoboleslavska a nebudou chybět ani hry pro děti, letecké ukázky, komentované prohlídky, hudební vystoupení.

V sobotu 23. května zažijí od 18 hodin návštěvníci Podlipanského muzea muzejní noc na téma „Loupežníci na Českobrodsku a na Kouřimsku“, která zaujme komponovaným programem s hudbou, divadlem, komentovanou prohlídkou výstavy či přednáškou o právu útrpném.

Stejný den proběhne i muzejní noc ve Sládečkově vlastivědném muzeu, a to na téma „světlo“. V muzeu i skanzenu Mayrau budou v návaznosti na festival probíhat různé světelné akce a instalace, pokusy s luminiscencí, promítání málo známých fotografií starého Kladna, dílny, divadlo V.A.D, Netykavky: interaktivní sochy, Čestmír Suška: objekty, Pavel Čáp: Tři a tři zastavení o světle, tradiční Muzejní kování. Návštěvníci mohou též donést a vystavit své svítidlo.

Mělnická muzejní noc proběhne 29. května, muzeum otevře expozice a výstavy netradičně až do pozdních nočních hodin. Letošním tématem Muzejní noci bude prázdninový čas první poloviny 20. století. Na programu bude přednáška s promítáním, výstava kostýmů a jiné zajímavosti.

Netradiční muzejní noc mohou zažít návštěvníci v Památníku Karla Čapka 30. května od 20 hodin. Mají jedinečnou možnost prohlédnout si dům Karla Čapka ve večerních hodinách, součástí programu bude komentovaná prohlídka a exkluzivní promítání filmu Štěpána Skalského Člověk proti zkáze, v němž hlavní role hráli Josef Abrhám a Hana Maciuchová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama