ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.05.2015 20:42:59

fenomén zvaný imigrace

fenomén zvaný imigrace

Článek pojednává o současném stavu imigrace, příčinách, následcích a možných řešeních.

 

V současné době se neustále vynořují tendence proti imigrantům. Někteří dokonce říkají, že velký příliv imigrantů může zapříčinit nárůst terorismu. Mnoho sociologů varuje, že pokud budeme přijímat imigranty ve velké množství, tak může dojít i k destrukci sociálního systému.  Jak je možné, že se ve druhé dekádě 21. století začíná objevovat fenomén imigrace ve velkém měřítku, kdo je za ni zodpovědný a jaké mohou být její důsledky pro budoucnost?

Současnou imigraci bychom mohli nazvat „novodobým stěhováním národů“. Jedná se vesměs o národy, které jsou chudé a v minulosti (nebo i současnosti) byli postiženi válkou, kolonialismem nebo vykořisťováním. Většina imigrantů pochází buď z Afriky, kde své kolonie do nedávné doby měla Francie a Velká Británie. Druhou problémovou lokalitou je oblast Středního východu. Tedy oblast Sýrie, kde se válčí a velkou neznámou je oblast Ukrajiny, kde rovněž probíhají boje. Jak je vidět, tak velkou migraci má na svědomí určitý konflikt. Nicméně se nemusí nutně jednat o válečný konflikt, ale například i o konflikt vykořisťování státu státem. To se dělo v minulosti zejména právě v Africe, ale i jinde. Vzpomeňme, že v roce 1900, byla celá Afrika rozdělena na kolonie a jen dva státy byly tehdy nezávislé (Libérie a Habeš). Většinu kolonií měly evropské státy, které z těchto kolonií odváděly kapitál do svých zemí. Právě tento fakt vedl k tomu, že později kapitalismus dospěl do fáze imperialismu, jak to přesně definoval Lenin. Takže imigrace z oblasti Afriky je určitým pozůstatkem kolonialismu. Dalo by se říci, že Francie i Velká Británie do současné doby přes své nadnárodní firmy kolonizují státy v Africe. Například 16. srpna roku 2012 zasahovala jihoafrická policie u protestů dělníků platinového dolu Marikana poblíž Johannesburku. Zde musíme podotknout, že majitelem onoho dolu je společnost Lonmin, která sídlí v Londýně. Horníci protestovali za zlepšení pracovních podmínek a také za nárůst mezd. Namísto toho se jim dostalo ostrých nábojů. Afrika stále je a bude problémovou lokalitou, protože se jedná o nejchudší kontinent, což je pozůstatek kolonialismu.

Další oblastí odkud míří v současné době imigranti, je oblast Sýrie a okolních zemí. Právě tito imigranti se dostávají do států Itálie a Řecko. Přeci jen to mají přes Středozemní moře z této oblasti nejblíže. Přeplavují se na člunech a lodích, které se často potopí a dochází tak obrovským ztrátám na životech. Pokud imigranti přečkají strastiplnou pouť a dostanou se do vybraných zemí, tak nastává opět problém. Země je jednak nechtějí přijímat a v současné chvíli nevědí, co s tímto problémem mají dělat dál. Evropská komise tedy přišla s řešením kvót, kdy každá členská země musí přijmout z těchto „přeplněných“ států určité procento uprchlíků. Dle mého názoru však kvóty nic nevyřeší. V současné době volného pohybu lidí ani nejde národním státům v EU nutit přijímat uprchlíky. Navíc by to ve velké míře destabilizovalo místní sociální systémy, jakož by mohlo dojít i k nárůstu kriminality, protože pokud uprchlíky přijmete, tak je musíte ubytovat, sehnat jim práci a začlenit je do sociálního systému. Zde je nutné podotknout, že oblast Středního východu byla křižovatkou národů a také se jedná o oblast, kde je ropa. Tuto oblast do jisté míry destabilizovaly USA se svoji honbou za „černým zlatem“.

Zde je na místě nutné si říci, že za nárůstem imigrace je chudoba. V současné době globálního kapitalismu se jedná o extrémní nárůst příjmové a majetkové nerovnosti, která byla na zemi naposledy před vypuknutím první světové války. Poslední údaje uvádějí, že od roku 2016 bude vlastnit 1% nejbohatších více než zbytek lidstva. To vychází ze statistik agentury Oxfam. Takže za nárůstem imigrace z problémových lokalit je dle mého názoru značná příjmová nerovnost. Kdyby 1% „uvolnilo“ ze svých rezerv alespoň 10 % svého jmění, tak by se dalo bojovat jak s hladomorem, tak i s chudobou. Otázkou zůstává, proč ono 1 % nejbohatších nechce přispívat ke snižování této nerovnosti? Přeci jen jsme lidé všichni stejní a k uspokojení hladu potřebujeme všichni stejně. Ony pověstné nůžky se rozevírají stále více. Jak už sem zmínil výše, tak nerovnost je jako před první světovou válkou. Musí tedy dojít k další válce, která by naakumulovaný kapitál vyčerpala? Nebo co s takovým množstvím kapitálu hodlá ono 1 % dělat? Pravděpodobně ovládat svět a národní státy.

Poslední lokalitou odkud mohou přijít uprchlíci ve velkém množství je Ukrajina. Ta v současné době je stále velkým problémem, neboť stále hledá svoji identitu a navíc zde začíná opět narůstat nacionalismus, který se přelévá až do fašizoidních tendencí. Už jen oslavování Stepana Bandery nevěstí nic dobrého. Navíc eskalace napětí mezi Ruskem a NATO rovněž přilévá oleje do ohně. Chmurná dekáda 21. století bude tedy lemována těmito konflikty. Oslavy, která započal rok 1990, kdy skončila „studená válka“ v současné době berou za své. Zjišťuje se, že svět, který byl rozdělen na dva soupeřící bloky, byl bezpečnější, než je současný unipolární. Opravdu tohle chtěli lidé, když oslavovali pád „železné opony“? Zřejmě ne. Chtěli stabilitu, sociální jistoty, jistou verzi socialismu.

Imigrace bude ve 21. století značný problém nejen pro stabilitu v Evropě, ale postupem doby i dalších kontinentů. Evropa však bude prvním cílem uprchlíků, protože od ní očekávají, že se o ně postará. Budou v ní hledat úkryt, ale tento úkryt bude lemován i protesty ze strany místních občanů. Přeci jen se bude jednat o cizince s jinou kulturou a mentalitou. Pokud nebudou s tímto problémem národní státy, jakož i Evropská unie něco dělat, tak se můžeme ocitnout na prahu nového konfliktu – konfliktu mezi imigranty a místními občany, kteří se na tyto imigranty budou dívat jako na potencionální teroristy. A terorista je člověk, který je všude a zároveň nikde. Dle mého názoru by ke zmírnění imigrace mělo vést snížení majetkové a příjmové nerovnosti v dotčených lokalitách. Vím, jedná se jen o jednu možnost a problém je nepochybně hlubší. Může dojít i k asimiliaci nebo soužití kultur, tak jako například v USA, ale to je dlouhý proces a nevěřím tomu, že by se v Evropě povedl. Imigranti jsou tedy v současné době vnímáni jako destrukce Evropy, jejího kulturního dědictví. Je tedy nyní na původcích imigrace, jak naloží se svým bohatstvím a zda pomohou snížit nerovnost.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama