ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.06.2015 9:51:26

Kraj připravuje systém, jak přilákat mladé lékaře do regionu

Kraj připravuje systém, jak přilákat mladé lékaře do regionu

Na nedostatek ambulantních a praktických lékařů si stěžují obyvatelé v některých částech kraje. Specialisté stárnou, odcházejí do penze či za lepším výdělkem do zahraničí a problémy se začínají nepříjemně stupňovat.

Týká se to například Ašska, kde od konce loňského roku chybí interní ambulance a pediatři jsou v důchodovém věku. Na Kraslicku zase z dotazníkového průzkumu vyplynulo, že z patnácti lékařů, kteří se šetření zúčastnili, je dvanáct ve věku nad padesát let. A z nich pět je starších šedesáti let. Téměř všichni odpověděli záporně na otázku, jestli ví, kdo je nahradí, až odejdou do důchodu. Specialisté do odlehlejších částí kraje dojíždějí, ale ordinují tu jen několik málo hodin v týdnu a čekací doby na vyšetření jsou proto dlouhé. Mnozí starostové před neřešenou generační výměnou lékařů varují.

Karlovarský kraj není vtomto ohledu mezi regiony vČesku výjimkou. Vedení kraje v současné době sice neeviduje místa, kde by péče v regionu zajištěna nebyla, ovšem uvědomuje si, že v horizontu několika let může ke krizi dojít. Přitom kompetence kraje v oblasti zajištění sítě poskytovatelů zdravotních služeb jsou malé a manévrovací prostor téměř žádný. Odpovědnost zde mají zákonem danou zdravotní pojišťovny. V Karlovarském kraji statistici evidují 27 ambulantních lékařů na 1000 obyvatel, na Sokolovsku dokonce jen 20. Celostátní průměr je přitom 32 lékařů na 1000 obyvatel.

Situace nám není lhostejná. Už jsme absolvovali několik jednání jak se zdravotními pojišťovnami, tak se starosty menších obcích, kde nejvíce hrozí popsaný problém. Karlovarský kraj jedná i s ministerstvem zdravotnictví. Řešení vidíme v možné úpravě či zjednodušení legislativy upravující vzdělávání lékařů v některých oborech.

Vedení kraje schystá apelovat na zdravotní pojišťovny, aby finančně zvýhodnily práci lékařů v odlehlejších částech regionů. Kraj zároveň jedná se starosty obcí, aby se pokoušeli doktorům nabízet například výhodnější nájemné v ordinacích nebo benefity spojené s bydlením.

Karlovarský kraj se i vlastními silami snaží přilákat vystudované mediky. Studentům vysokých škol, kteří projeví zájem, vyplácí od roku 2014 motivační stipendia ve výši 24 tisíc korun na každý akademický rok. Finanční prémie se vztahují i na studenty lékařských fakult. Ti příspěvek od kraje obdrží, pokud se smluvně zavážou, že se do regionu po absolvování školy vrátí a budou tu pracovat aspoň tolik let, kolik stipendium pobírali. O stipendium se přihlásili a dostávají ho zatím čtyři studenti vysokých škol se zdravotnickým zaměřením.

Kraj zároveň připravuje systém finanční podpory zaměřený speciálně na nové lékaře. Chceme, aby se nám absolventi lékařských fakult ve vybraných oborech vzdělávali v Karlovarském kraji a po určitou, minimálně stanovenou dobu, zde i po ukončení jejich vzdělávání pracovali. Za to jim plánujeme hradit jejich specializační přípravu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama