ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.06.2015 11:46:29

Kraj pomůže nemocnicím financovat jedinečná oddělení

Kraj pomůže nemocnicím financovat jedinečná oddělení

Karlovarský kraj poskytne nemocnicím v Karlových Varech a v Chebu vyrovnávací platbu na zajištění lůžkové a ambulantní péče v případě těch oddělení, která jsou sice ztrátová, ale v regionu jedinečná. Jedná se o 36,7 milionu korun.

Přes 15 milionů korun pak půjde na zajištění služeb vybraných oddělení nemocnic v Sokolově a v Ostrově.

Poskytnutí platby v závazku veřejné služby schválilo Zastupitelstvo Karlovarského kraje. V případě Nemocnice Karlovy Vary se krajský příspěvek týká zajištění provozu infekčního oddělení, které je jediným lůžkovým oddělením v kraji, slouží pro pacienty z celého regionu 24 hodin denně. Podobně také oddělení tuberkulózy a respiračních nemocí, urologické oddělení, ORL, kožní oddělení, neonatologické centrum, oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny a pracoviště gastroenterologické ambulance.

 „Jestliže je činnost těchto oddělení ztrátová, tedy pro nemocnice ekonomicky nevýhodná, s financováním jejich provozu musí pomoci kraj. Klientem je v tuto chvíli občan Karlovarského kraje a jenom proto, že oddělení nevydělává, jej nemůžeme pomyslně „škrtnout“ a lidi posílat například do Plzně,“ uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Podobně kraj přistoupil k řešení situace ztrátových, ale zároveň celokrajsky působících oddělení Nemocnice Sokolov a Ostrov, které jsou v rukou společnosti NEMOS.  Sokolovská nemocnice dostane vyrovnávací platbu ve výši 6,3 milionu korun na zabezpečení chodu oddělení soudního lékařství a toxikologie a lůžkového očního oddělení. V Ostrově se podpora ve výši 8,8 milionu korun týká činnosti psychiatrického oddělení a oddělení dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče.

  Kraj při stanovení výše vyrovnávací platby vycházel z podkladů předložených nemocnicemi a zohlednil i příjmy od zdravotních pojišťoven a přiměřený zisk zdravotnických zařízení za plnění závazku poskytovat veřejnou službu.

„V červnu bude hotova koncepce akutní lůžkové péče, o které začneme diskutovat. Chci v této souvislosti pozvat ještě odborníky se zkušenostmi z jiných krajů, aby pomohli mimo jiné definovat, zda lůžková péče v některém ze zařízení není předimenzovaná. Na podzim chceme mít jasnou vizi, jak bude Karlovarská krajská nemocnice nadále ekonomicky fungovat,“ uzavřel náměstek Pánik.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama