ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.07.2015 10:37:19

Kraj znovu nechá nainstalovat fotopast k mostu v Šemnici

Kraj znovu nechá nainstalovat fotopast k mostu v Šemnici

Karlovarský kraj znovu nechá namontovat fotopast na opravený historický most v Šemnici, který ničí kamiony, když jejich řidiči nerespektují zákazové značky.

  ​Fotopast bylo zapotřebí před časem z místa odstranit, protože podle stanoviska Úřadu pro ochranu osobních údajů nebylo monitorování projíždějících kamionů v souladu s legislativou. Náměstek hejtmana Jakub Pánik však po schůzce s místními občany rozhodl, že je třeba fotopast k mostu vrátit a neoprávněné průjezdy kamionů dále sledovat.

Jeden z místních obyvatel - Petr Nývlt -  upozornil, že čím dál více těžkých nákladních aut na most s nosností 13 tun vjíždí a při nájezdu ničí i jeho plot. Jen za poslední měsíc napočítal v zákazu nejméně jedenáct kamionů. Dopravci, kteří si tudy zkracují cestu, zřejmě zareagovali na odstranění fotopasti a tedy pominutí hrozby sankce. „My ale musíme chránit majetek kraje a lidí. Jinak se může stát, že za několik málo let budeme muset most kvůli jeho špatnému stavu opět opravovat nebo v horším případě zavřít. Vykázáním kamionů můžeme jeho životnost prodloužit,“ uvedl Jakub Pánik.

Jeho rozhodnutí o opětovném umístění fotopasti vychází z aktuální rozhodovací praxe Ústavního soudu. Z ní plyne, že použití bezpečnostních kamer na ulicích nebo ve veřejných prostorách, kde slouží k ochraně majetku či odhalení případného pachatele, je legitimní. „Pořízený záznam musí být samozřejmě využit pouze pro prokázání viny pachatele. My jsme šli ale ještě dál. Abychom vyloučili jakékoliv pochybnosti o záměru sledování mostu prostřednictvím fotopasti a naplnili literu zákona, nechali jsme elektronicky zaregistrovat oznámení o zpracování osobních údajů, které bude veřejně zpřístupněno na webových stránkách Úřadu pro ochranu osobních údajů,“ dodal náměstek.

Návrat fotopasti je jedním z uvažovaných kroků, jak řidiče těžkých nákladních aut od vjezdu do okolí Šemnice odradit. Na 22. červenec svolal Jakub Pánik k problematice šemnického mostu další schůzku, na kterou pozval starosty obcí Šemnice, Kyselka, Velichov, Sadov (Bor), zástupce silničních správních úřadů a kvůli požadavku na přísnější dohled i představitele Policie ČR.

Most v Šemnici pochází z 50. let uplynulého století. Postaven byl jako provizorní, tvoří ho vojenská konstrukce z 2. světové války. V roce 2012 Karlovarský kraj do rekonstrukce investoval 3,7 milionu korun.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama