prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.07.2015 17:10:00

Asimilace, multikultura... Jsou na obzoru červánky migrační politiky?

Asimilace, multikultura... Jsou na obzoru červánky migrační politiky?

Projev na 10. schůzi Senátu dne 23. 7. 2015 k tématu migrace:

Délka této diskuse svědčí o tom, že se skutečně věnujeme vážným problémům, nikoliv minoritním, a pokusím se mít krátký příspěvek.

Faktem je, a souzním s těmi předřečníky, kteří říkali, že příliv migrantů do Evropy je kontinuální s určitými událostmi, které se odehrávají v určitých letech a jsou vyvolány nejrůznějšími konflikty. Jenom na počátku tohoto tisíciletí bylo v Evropě více než 25 milionů cizinců. Nyní nárůst bude jistě znamenat něco kolem 30 milionů cizinců. Země s nejvyšším počtem cizinců je Lucembursko, které má 37 % cizinců, Německo 9 % cizinců.

Čili tento problém není nový. Přesto Evropská unie nemá jednotnou imigrační politiku. Čili jsou tady imigranti a přitom se pohybují v jakémsi protokolárním vakuu. Nejednotná imigrační politika způsobuje, že státy přijímají běžence nebo imigranty či migranty za nestejných podmínek. Tyto podmínky se časem vytvořily do systému asimilačního, do systému diskriminačního či do systému multikulturního. Multikulturní systém mají Švédsko a Nizozemsko, asimilační systém má Francie a diskriminační systém, kdy imigranti nemají přístup ke všem pravidlům veřejného života, má třeba Švýcarsko nebo státy Blízkého východu.

Pro Českou republiku žádný z těchto modelů není optimální, on není optimální ani pro Evropskou unii. ČIli moje otázka na pana premiéra je, zda Evropská unie jedná o jednotné migrační politice a zda jsou na obzoru nějaké červánky, že bude migrační politika nějakým rozumným způsobem řízena. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama