Ing. Liptáková Klára

  • KDU-ČSL
  • Brno-Maloměřice a Obřany
  • starostka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.07.2015 8:23:00

Chci areál na Vlhké řešit komplexně, ne jen udržovat

Chci areál na Vlhké řešit komplexně, ne jen udržovat

Kolektiv Kulturou proti chátrání již rok a půl jedná s městem Brnem o nápadu vytvořit sociální a kulturní centrum v opuštěných a zchátralých městských prostorách na ulici Vlhká.

Po městu chtějí, aby jim byla budova pronajata za symbolickou částku. Realizaci a fungování centra pak chtějí zainvestovat z vlastní kapsy. Proti této činnosti však stojí hned několik zásadních faktorů - havarijní stav tohoto brownfieldu je výsledkem mnohaletého hlodání zubu času. Areál není připojen na technické sítě a jejich obnovení se nejeví jako reálné, stávající kanalizace je dle nejnovějšího průzkumu k připojení nevhodná a dle odborníků jsou stěny zborceny.

Jediným možným řešením je pak tedy vybudovat nové technické sítě, což naráží na SŽDC, které by s tímto souhlasilo pouze v případě, že by si město Brno pozemky odkoupilo nebo za úplatu zřídilo věcné břemeno, což je zcela nereálné.

Zásadním úkolem vedení města je řešit městský prostor koncepčně. Přenecháním jednotlivých zchátralých objektů uprostřed neutěšených prostranství by došlo pouze k dlouhodobému zakonzervování stávajícího stavu.

Argumentace, s níž se pisatel iniciativy "Kulturou proti chátrání" prostřednictvím médií domáhá přenechání městské budovy nevhodné k užívání, je militantní a nepravdivá. Tento způsob jednání dává tušit, že pokud by město areál do doby demolice této iniciativě přenechalo, mělo by pravděpodobně značné problémy, a to v momentě, kdy by vyzvalo iniciativu k vyklizení. Jen těžko si lze totiž představit, že by aktivisté poté, kdy by vložili mnoho hodin dobrovolnické práce do samotné realizace, v klidu poděkovali a odešli.

Cílem vedení města Brna je ruiny odstranit, pokusit se o scelení městských pozemků za účelem zajištění regulérního přístupu od ulice Vlhká a vysazení zeleně do části, která je k tomu dle územního plánu určena. Část určenou k výstavbě pak může využít město samo nebo prodat a výtěžek použít k revitalizaci dalších areálů například části polikliniky na ul. Zahradníkové.

Ing. Klára Liptáková

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama