ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.08.2015 15:09:43

Situace v detenčním táboře pro migranty v Bělé-Jezové je pod kontrolou

Situace v detenčním táboře pro migranty v Bělé-Jezové je pod kontrolou

Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD) se ve středu 5. srpna vydal do Bělé pod Bezdězem.

Zde se společně s náměstkem pro oblast regionálního rozvoje Karlem Horčičkou (ČSSD) osobně přesvědčili o zajištění bezpečnosti ve městě a situaci v Zařízení pro zajištění cizinců Bělá-Jezová, kde jsou internováni cizí státní příslušníci zadržení při ilegálním vniknutí na území České republiky. V uplynulých dnech došlo k pokusům migrantů o násilné opuštění tábora a skupinky cizinců se objevují i ve městě samotném, což v Bělé pod Bezdězem vzbudilo oprávněné obavy občanů o bezpečnost osob i majetku.

„Chápu občany Bělé, že jsou znepokojeni posledními událostmi. Nicméně po dnešním jednání jsem přesvědčen, že vedení detenčního zařízení, cizinecká policie i pan starosta dělají maximum, aby byla zajištěna jejich bezpečnost a aby veškeré správní řízení ohledně uprchlíků probíhalo v souladu se zákony, a pokud možno v klidu. V současné době rozhodně není k nějakým obavám důvod. Navíc jsme se dnes dohodli na ještě lepší součinnosti cizinecké policie a vedením obce, aby pan starosta, místní policisté i lidé měli co nejvíce relevantních informací,“ konstatoval hejtman Petera. Kraj je připraven v případě potřeby starostovi Bělé poskytnout i finanční výpomoc.

Podle 1. náměstka ministra vnitra pro řízení sekce vnitřní bezpečnosti Jiřího Nováčka spočívá problém v tom, že imigranti jsou po skončení správního řízení a předání příslušných dokladů fakticky svobodní lidé, kteří po odchodu z tábora mají pět až sedm dnů na opuštění republiky. „Od tohoto okamžiku jim nemůžeme nic nařizovat, jen doporučovat. Navrhneme jim nějaká řešení, většina by se měla vrátit zpátky do Maďarska, odkud k nám přicestovali, ale jestli to budou akceptovat, je jen na nich. Můžeme je třeba dopravit na nádraží, pokud to neodmítnou, ale zabránit jim pak, aby se odtud vydali třeba do města, už nelze,“ konstatoval náměstek Nováček. Ministerstvo je nicméně připraveno udělat vše k zajištění co nejlepší spolupráce s radnicí.

Podle starosty Bělé Milana Lomoze by bylo potřeba doladit plnění dohody s ministerstvem vnitra o propouštění migrantů. „Pomohlo by nám například, kdyby cizinecká policie vždy nahlásila, kolik lidí bylo právě propuštěno. Aby naši policisté měli přehled. Také bychom rádi pozvali kompetentní zástupce ministerstva a cizinecké policie na veřejnou debatu s občany, kde by lidem vysvětlili dopodrobna situaci, a pomohli tak vyvrátit některé jejich obavy. K tomu je třeba připomenout, že za celou dobu jsme zatím nezaznamenali žádný delikt, který by propuštění obyvatelé tábora ve městě spáchali,“ podotkl starosta Lomoz. Uvítal také ujištění, že uprchlíci neopouštějí zařízení zcela bez prostředků, což by je pak mohlo svádět k trestné činnosti.

Společně s náměstkem Karlem Horčičkou, ředitelem Cizinecké policie ČR Milanem Majerem a náměstkem ministra Jiřím Nováčkem se pak hejtman Petera a starosta Lomoz vydali v doprovodu ředitele ZZC Bělá-Jezová Viliama Andrássyho přímo do areálu záchytného tábora.

„Přesvědčil jsem se, že v táboře je klid, že uprchlíci mají slušné podmínky pro dočasný pobyt a že i po bezpečnostní stránce je celé zařízení perfektně zajištěno. Cizinecká i státní policie tu odvádí velmi dobrou práci,“ uvedl hejtman Petera. V současné době hlídá areál na dvě stovky uniformovaných policistů.

ZZC Bělá-Jezová je subjektem Správy uprchlických zařízení Ministerstva vnitra, v němž jsou shromaždovány osoby, které na území ČR vnikly nelegálně a mají být vyhoštěny či zajištěny. Jeho obvyklá kapacita 270 lůžek musela být po začátku uprchlické krize navýšena na 700 míst. V úterý 4. srpna bylo v objektu internováno 481 nelegálních migrantů, přičemž jejich počet každým dnem roste. Zaplňuje se i další obdobné zařízení v Zastávce u Brna. Za posledních několik měsíců policisté v Česku zadrželi 1 025 běženců, z toho 116 přímo na území Středočeského kraje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama