Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.10.2010 11:34:00

Horší než dinosauři

Horší než dinosauři

ČSSD by měla vyvolat mimořádnou schůzi sněmovny, která by vyzvala P. Nečase k odvolání ministra dopravy V. Bárty.

Přiznám se, že když jsem četl první dva dny v MFD články J. Kmenty věnované fízlování komunálních politiků v Praze 11 firmou ABL, považoval jsem to za vykonstruovanou kmentovsko-langerovskou provokaci.

A tento názor ve mně zrál, jen jsem jaksi nechápal, komu to slouží. Pak jsem v televizi Z1 viděl interview Radka Johna vedené redaktorem Papučkem (oba se velmi dobře znají z Novy, rozhovor byl proto velmi přátelský): bylo to děsuplné představení a měl jsem z rozhovoru , z odpovědí ministra Johna ten nejhorší dojem. Šly na mě doslova mrákoty, když jsem si uvědomil, že toto je člověk, který vede resort vnitra. Pokleslý způsob argumentace a bombastické tvrzení, že (zřejmě) lobby ve stavebnictví vypsala odměnu 50 milionů korun na zkompromitování ministra Bárty. Opravdu kolosální nesmysl. R. John by se měl mírnit, už není redaktorem bulvárního pořadu v televizi, je ministrem vnitra. Této funkci fantazírování nesluší. Co je však děsivé, že R. Johna nikdo z médií ani z politiků nevede k odpovědnosti za jeho tragikomická vyjádření. Nikdo se ho neptá, kde k té informaci přišel a jaké má pro svá nejapná tvrzení důkazy. Prostě, R. John žvaní a to jej zcela diskvalifikuje pro funkci, kterou zastává. V resortu se pohybuje s příslovečnou lehkostí slona (spíše mamuta) v porcelánu.

Vít Bárta, další smutný hrdina příběhu, se soustředěnou podporou mediálního magnáta Soukupa a jeho agentury Médea, rozvinul v posledních týdnech příběhy, které lidé milují (odvážný mladý ministr zatřepal s nenasytnými stavebními firmami). Co na tom, že to bylo jen vytírání očí, případně šetření, které si v budoucnu vyžádá v resortu dopravy ještě vyšší náklady zejména na údržbu, nežli by to stálo teď v investicích.

Když mě po vyhlášení volebního výsledku na konci května moji kolegové z vedení ČSSD přesvědčovali, abych neodstupoval z funkce předsedy a abych zahájil jednání s Věcmi veřejnými o sestavení společné vlády, řekl jsem, že nic takového neudělám. Že strana, jako je sociální demokracie nemůže spolupracovat s politickou odnoží detektivní agentury. Všechno má své meze a to i v politice. Ukazuje se, že to byla správná premisa.

Víta Bártu dohnala jeho minulost. Myslím, že sám vůbec nechápe, proč jej vlastně v souvislosti s fízlováním lidí někdo vyzývá k odstoupení z funkce. Ten člověk v rámci své detektivní (promiňte bezpečnostní ) agentury porušoval zákony – včetně listiny práv a svobod – zcela bez mrknutí oka. Jestliže před volbami odešel z funkce předsedy sněmovny M. Vlček, protože si se svým dobrým známým předával statisíce v papírovém sáčku, nemůže ve své funkci zůstat ani pan ministr Bárta.

V konkrétní, jedné kauze jeho agentura nehorázně porušovala zákony. Nikdo však nemůže odstranit důvodné podezření, že takový postup V. Bárta v čele agentury považuje za zcela standardní a normální. Kolik takových „případů“ V. Bárta v nedávné minulosti v rámci ABL ještě řešil? Pět, deset, desítky?

Ale co je vážnější, tenhle člověk již pronikl prostřednictvím R. Johna na ministerstvo vnitra a tam je připraven lumpačit, až se budeme všichni divit. A to tak, že I. Langer byl proti němu úplný beránek. A to musí znepokojovat každého odpovědného politika. Tato kauza má silný potenciál negativně ovlivnit v blížících se komunálních a senátních volbách volební výsledek Věcí veřejných i ODS.

Do voleb budou VV celou záležitost pochopitelně bagatelizovat. Co jim také zbývá jiného. Po volbách má P. Nečas v zásadě dvě možnosti řešení. Tou první je odvolat V. Bártu z vlády a nahradit jej jiným činitelem Věcí veřejných. Čím později to udělá, tím je větší pravděpodobnost, že v ministerstvu skončí i R. John. Vláda však pojede dál a ještě upevní svou pozici jako celek. Věci veřejné však budou směřovat ke svému rozkladu.

Druhá varianta je, že se P. Nečas rozhodne k věci přistoupit tak, jako M. Topolánek v Čunkově případě. A celá kauza bude zahnívat a vládní koalice se začne morálně rozkládat. Kvantitativní poměry ve sněmovně přitom nehrají zase až takovou roli. Vláda po dramatickém obratu ve veřejném mínění, ke kterému po několika měsících dojde, bude se stále většími potížemi provádět své reformy, svou politiku. To bude - s poklesem jejího krytí ze strany médií – jen urychlovat vnitřní problémy jednotlivých stran koalice i koalice jako celku. Nemyslím ovšem, že P. Nečas bude mít vnitřní sílu Bártův vyhazov rychle uskutečnit.

V každém případě už ale nevidím příští existenci této koaliční vlády tak jednoduše jako ještě před čtrnácti dny. Tehdy byla jako problém jen korupce na ministerstvu vnitra. Teď se problémy začínají řetězit.

Myslím, že by ČSSD měla v nastalé situaci vyvolat mimořádnou schůzi sněmovny, která by vyzvala P. Nečase k odvolání ministra dopravy V. Bárty. Je to logické a nevyhnutelné. Pokud to opozice neudělá, upevní se pozice koalice, resp. koaliční strany půjdou do voleb s psychologickou výhodou. Odvážnému štěstí přeje.

Jiří Paroubek
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama