ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.10.2010 9:41:00

Českým firmám v Tunisku rostly obchody i v minulém roce

Českým firmám v Tunisku rostly obchody i v minulém roce

Krom dovolené Češi v Tunisku stále častěji podnikají.

Zboží a služby prodané za víc než miliardu korun a nárůst exportu o víc než 50 procent - to je výsledek českých podnikatelů za prvních osm měsíců letošního roku v Tunisku. Přitom ještě v roce 2000 Češi do země vyvezli zboží za pouhých 150 milionů dolarů. Právě na dnešek proto Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo podnikatelské fórum pro české a tuniské firmy, kterého se jen z tuniské strany zúčastní na 50 podniků. Koná se také první zasedání Česko-tuniské smíšené komise pro hospodářskou spolupráci.

Už včera večer ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek jednal s vedoucím tuniské delegace, státním tajemníkem pro zahraniční obchod při ministerstvu obchodu a řemeslné výroby Chokrim Mamoghlim. „Českým firmám v Tunisku rostly obchody i v minulém roce, kdy vývoz do celé řady jiných zemí spíš klesal. Tunisko je proto mimořádně perspektivní. Jsem přesvědčen o tom, že možnosti pro ještě hlubší obchodní spolupráci nejsou ani zdaleka vyčerpané,"  říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Podle jeho slov se tak Tunisko stává velmi důležitou zemí pro diverzifikaci zahraničního obchodu České republiky. Přes 80 procent veškerého českého vývozu dnes směřuje do Evropské unie, a země afrického kontinentu tak představují velkou příležitost, jak tak silné napojení na jediný ekonomický blok rozdělit.

„České výrobky mají v Tunisku velmi dobrý zvuk," dodává náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka, který českou delegaci na zasedání smíšené komise vede. „Zajímavými oblastmi spolupráce jsou vodní hospodářství, zejména výroba, přeprava a úprava pitné vody pro městské aglomerace, pak čistící stanice, výstavba zavlažovacích systémů nebo budování silniční a železniční infrastruktury. Musím zmínit i významné zakázky na výstavbu bytů, společenských budov nebo přestavbu přístavů v Tunisku, které české firmy v nedávné době získaly."

Podle Hovorky se české firmy v Tunisku prosazují také s výrobky ze železa a z oceli, s lisy, formami na plast, obráběcími stroji a nástroji, strojírenským zařízením včetně náhradních dílů, stavebními stroji, plochým sklem pro stavebnictví, progresivními stavebními technologiemi a materiály, zemědělskou technikou či s farmaceutickými výrobky. Nově se objevuje i zvýšená poptávka po zdravotnickém zařízení a materiálu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama