Michal Rada

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2010 10:46:31

Nečas o Senátu - zase straší a zastrašuje!

Nečas o Senátu - zase straší a zastrašuje!

Výroky premiéra Nečase už mne unavují. Jeho nekompetentní a nedemokratický přístup k moci už přecházím takřka bez povšimnutí. Ale i tak mě ještě dokáže něco oslovit. Jeho slova o Senátu ukazují, jak málo si váží demokracie.

Ano, první kolo voleb do Senátu dalo políček Občanským demokratům, vlastně celé vládě a celé vládní politice nesmyslných vzdušných zámků a hloupých a nefunkčních opatření. Dnes stojíme před rozhodnutím, co se Senátem. Zda bude opět loutkou vládní zvůle, či zda se horní komora Parlamentu zase po čase stane tím, čím má být. Tedy kontrolním mechanismem a součástí vyspělé demokracie. Zdálo by se, že si Petr Nečas uvědomuje hozenou rukavici. že si utře krev z nosu a zamyslí se nad sebou. Ale ono ne! Od voleb jen straší výroky, že pokud by opozice - tedy ČSSD - získala v Senátu většinu, stala by se horní komora destruktivním přívažkem vlády. Premiérovi asi jeho poradci jaksi zapomněli vysvětlit, k čemu vůbec Senát je. Že ho vláda nevlastní, tak jako vlastní Poslaneckou sněmovnu, kde si může dělat - a taky to dělá - co chce.

 

Premiér této země děsí lidi, že pokud ve druhém kole budou volit ČSSD, že tím zničí vládu a znemožní jí tak plnit její program. Připomínám - program v mnohém se lišící od předvolebních slibů. Petr Nečas by si měl ale uvědomit, že to je ale jedno z projevených přání občanů. Voliči tu nejsou od toho, aby plnili přání vlády, ale přesně naopak. Vládní koalice díky 118 hlasům ve sněmovně cítí nepřemožitelnost. Jako pověstný Ikaros chce stále výš a stále víc. Její míra sebereflexe se dá měřit snad už jen pod mikroskopem, za to pohrdání vůlí občanů by se daly psát knihy.

 

A v tuto chvíli najednou vystaví lidé vládě účet. Známku nepříliš lichotivou a v pomyslné žákovské knížce se najde i několik dosti ostrých poznámek. Člověk by čekal, že vláda jaksi prozří, ale ona spíš pozří (resp. pozře).

 

A tak je třeba ukázat jim, že to myslíme vážně. Že to není jen výstřel, ale že chceme (nejen v Senátu) změnu. Důležité je, aby šli lidé tento víkend zase k volbám a aby volili podle svého rozumu a ne podle "rozumů" Nečase. Je třeba si vzpomenout na to, co se dělo před volbami na jaře a hlavně nezapomínat na to, co se dělo a děje od té doby.

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama