RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.10.2010 12:40:00

Resort je ve složité situaci. Prosím vás, vydržte

Resort je ve složité situaci. Prosím vás, vydržte

Ministr obrany navštívil ženisty, záchranáře a dělostřelce.

Rakovník a Jince se staly v pondělí 18. října 2010 prozatímní tečkou za cestami ministra obrany Alexandra Vondry k útvarům a zařízením Armády České republiky.

V první části navštívil Alexandr Vondra v doprovodu náčelníka Generálního štábu AČR armádního generála Vlastimila Picka a ředitele Kabinetu ministra plukovníka Pavla Bulanta 152. ženijní prapor a samostatnou záchrannou rotu v Rakovníku, v druhé části se seznámil s vojáky a technikou 13. dělostřelecké brigády v Jincích.

V rakovnických kasárnách přivítal ministra Alexandra Vondru a jeho doprovod velitel Společných sil generálmajor Hynek Blaško, major Zdeněk Hofman, dočasně pověřený velitel 152. ženijního praporu a kapitán Zbyněk Řehoř, velitel samostatné záchranné roty Rakovník. Po brífinku obou velitelů, ve které prezentovali historii, strukturu a jednotlivé úkoly se ministr seznámil s jejich hlavními druhy techniky, výzbroje a výstroje. Vojáci se pak při krátkém neformálním setkání zajímali především o to, jak se jich případné úspory dotknou zejména po finanční stránce.

„Vím, že ode mne čekáte jasnou vizi a já doufám, že připravovaná Bílá kniha vám tuto odpověď dá," konstatoval Alexandr Vondra. „Máme ale před sebou ještě spoustu práce, proto, prosím, vydržte, a já vám slibuji, že učiním všechno pro to, aby připravovaná opatření byla pro vás co nejméně bolestná."

V Jincích, sídle 13. dělostřelecké brigády, uvítal Alexandra Vondru a jeho doprovod plukovník gšt. Jan Třináctý. Ten ministra seznámil se současnou strukturou i s organizačními změnami plánovanými na leden příštího roku a s účastí příslušníků brigády v zahraničních misích. 13. dělostřelecká brigáda je jediným dělostřeleckým svazkem AČR a za dobu více než padesáti let prošla řadou změn v oblasti organizace, dislokace, názvu i výzbroje. Koncem 70. let se v její výzbroji objevily nové 152 mm samohybné kanónové houfnice, které se v roce 1991 společně se 122 mm raketomety staly její hlavní palebnou silou.

Přednosta újezdního úřadu vojenského úřadu Brdy podplukovník Emil Rybárik následně informoval o vojenském výcvikovém prostoru, který dělostřelecká brigáda využívá k všestrannému výcviku vojáků. Dělostřelecká střelnice slouží k ostrým střelbám ze všech ráží dělostřeleckých zbraní v AČR, má devatenáct palebných postavení, sedm pozorovatelen a tři cílové plochy - Brda, Jordán a Tok.

Na nástupišti si pak Alexandr Vondra prohlédl hlavní druhy techniky, výzbroje a výstroje, včetně dělostřeleckého radiolokátoru ARTHUR a návštěvu ukončil setkáním s vojáky.

„Počítám s vámi, proto vás prosím, vydržte. Vím, že jste svaly této armády, a ty přece musejí něco vydržet," řekl dělostřelcům Alexandr Vondra. „Víte dobře, že resort obrany se v současné době nachází ve složité situaci a v příštím období to nebude pro nikoho z nás jednoduché. Věřte mi, že se snažím najít takové východisko, které by bylo smysluplné a co nejméně se dotklo vás, tedy vojáků."
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama