Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.10.2010 9:20:00

Pravda o rozpočtech státu v letech 2005 až 2010

Pravda o rozpočtech státu v letech 2005 až 2010

Česká pravice za vydatné pomoci (pravicových) českých médií v posledních týdnech před jarními sněmovními volbami opakovala jako odrhovačku pověsti o údajném nebezpečí bankrotu státu.

Tedy, že prý v naší zemi hrozí opakování řecké cesty. Přirozeně to by platilo jenom za předpokladu, že vládu po volbách sestaví sociální demokracie.

Ihned po volbách ovšem celá kauza strašení Řeckem poněkud ustoupila do pozadí. Jednak už to nebylo zapotřebí a jednak se blížil prodej českých státních dluhopisů. Ty byly prodány – mimochodem velmi úspěšně - za velmi dobrou cenu. To jenom dokázalo stabilitu české ekonomiky tak, jak ji vidí finanční trhy. Stabilitu českého národního hospodářství tedy ocenila ne např. Socialistická internacionála, ale světoví finančníci. Tedy ne nějaká parta skautů či dobročinný spolek.

Pravicová vláda mezitím rozpoutala škrtací mánii. Ministři škrtají všechno a všude. Platy veřejných zaměstnanců, veřejné zaměstnance, výdaje na zdravotně postižené, výdaje na kde co. Jen ne žádné vyšší zdanění příjmově nejbohatších fyzických osob či firem. To raději zvýšit DPH, ať to zaplatí všichni: střední třída, zaměstnanci, důchodci i třeba hezká děvčata.

Negativní vliv Topolánkovy vlády

Už někdy počátkem července jsem na svém blogu zveřejnil článek  - jeho publikování v MFD mně ovšem nebylo umožněno – kde jsem ukázal, jaké problémy přineslo hospodaření pravicových vlád (ministr financí Janota byl jen prodlouženou rukou páně Kalouskovou) v posledních letech.

Jakou kompetenci k řešení rozpočtových problémů země má vláda, která je jen určitou obměnou Topolánkovy vlády, jež v letech 2007 až 2009 vytvořila rozpočtové deficity v souhrnu 279 miliard a dokázala prošustrovat dalších 146 miliard rozpočtových rezerv vytvořených v závěru vlády sociální demokracie? Takže za pouhopouhé tři roky pravicové předchůdkyně současné vlády – se společnými hlavními protagonisty Kalouskem a Nečasem znamenaly negativní vliv na zadlužení země přes 420 miliard (!!).

Sociální demokracie si zkomplikovala život

Ale to není vše! Co státní rozpočet a hospodaření státu v roce 2010? Všechny politické strany se před volbami zapřísahaly, že číslo schodku 163 miliard je posvátné a nesmí být překročeno. Vládní odpovědnost a tím i odpovědnost za státní rozpočet převzala po sněmovních volbách pravicová koalice tří stran: ODS, TOP 09 a VV.

Za období leden až září tohoto roku rozpočtový schodek dosáhl výše téměř 100 miliard. Za poslední tři měsíce IV. čtvrtletí minulého roku byl vykázán schodek státního rozpočtu ve výši cca 105 miliard. Pokud by došlo ke zopakování tohoto schodku i ve IV. čtvrtletí tohoto roku, schodek státního rozpočtu za celý letošní rok se může dostat přes 200 miliard. (!). A pravděpodobně se může schodek rozpočtu pohybovat mezi 180 až 200 miliard. Je přitom zajímavé, že si této aritmetické hříčky nevšiml nikdo z jindy tak moudrých ekonomických analytiků. Dostáváme se do podobné situace jako v minulém roce, kdy ministr financí Kalousek nepřipustil až do závěru roku úpravu státního rozpočtu. Hospodaření státu bylo v důsledku toho velmi chaotické a obří rozpočtový schodek (fakticky včetně vyčerpaných rezerv to bylo 234 miliard) nebyl komentován příliš dlouho. Vlastně byl přijat odbornou veřejností i médii jako něco daného, nevyhnutelného, co stejně nešlo změnit. To umožnilo Kalouskovi a ODS jaksi přejít celý tento velký problém a po pár týdnech začít hrát řeckou kartu.

Sociální demokracie jim to ovšem umožnila tím, že se problematice obludných schodků a rozpočtového hospodaření pravicové vlády důsledně nevěnovala. Sama si tak zkomplikovala život.

Jak naše rezervy "využil" pan Kalousek?

Podobný scénář jako loni lze očekávat i v tomto roce. Počátkem ledna – pokud bude schodek státního rozpočtu – nějakých 180 až 200 miliard (a dojde tedy k výraznému překročení rozpočtového schodku 163 miliard), bude se o tom hovořit v médiích opět jen pár dní. V Evropě možná bude v té době mít podobné starosti více států… A tak se „to“ jaksi schová. Myslím, že na toto Kalousek s Nečasem spoléhají: že se problém jaksi sám vstřebá.

Pravice přitom drze obviňuje sociální demokracii, že v letech, kdy docházelo k vysokým nárůstům HDP, sociální demokracie prý prožírala státní rozpočet. Měl jsem to štěstí, že jsem byl českým premiérem v letech 2005 a 2006, tedy v obou letech s vynikajícími přírůstky HDP více než 6%.
Jak to bylo v roce 2005?

Schodek státního rozpočtu dosáhl výše 56,3 miliard. Z této částky ovšem činilo 45 miliard rezerv, k použití v následujících letech a dalších 30 miliard byly finance použité ke krytí ztráty Konsolidační agentury (tedy k financování ztrát vzniklých z privatizace prováděné za Klausových vlád). To tedy znamená, že pokud by nebylo rozpočtových rezerv a ztrát z privatizace, byl by státní rozpočet v roce 2005 v přebytku.

Rezervy pan Kalousek použil v roce 2008, aby vypadal jako skvělý hospodář. Stal se „nejlepším ministrem financí světa“ proto, že státní rozpočet v letech 2007 až 2009 byl vyfutrován 146 miliardami rezerv, které mu vytvořila sociálně-demokratická vláda. V roce 2008 z nich použil 50 miliard (!).

V roce 2006 byl vykázán rozpočtový schodek 97,6 miliard, z této částky je ovšem 46 miliard rezerv a 20 miliard prostředky ke krytí ztráty Konsolidační agentury. Faktický schodek rozpočtu tak činil velmi přijatelných 31 miliard.

Tak alespoň trocha pravdy o státním rozpočtu, kterou se z pravicových médií nikdo nedozví o hospodaření vlád levice a pravice. V tom „nejlepším“ roce pravicové vlády – v roce 2008, kdy účetním trikem bylo dosaženo schodku jen 20 miliard, byl schodek státního rozpočtu – po odpočtu rezerv – fakticky 70 miliard (!).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama