Ing. Jiří Paroubek

Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,48. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.11.2010 9:11:49

Stávka. Co má ještě vládu probudit?

Stávka. Co má ještě vládu probudit?

Odborová konfederace ohlásila na den 8. prosince stávku státních zaměstnanců.

Příslušníci ozbrojených složek svůj protest uskuteční o týden později. Nečasově vládě se v rekordně krátké době podařil vskutku husarský kousek - popudit proti sobě mnoha set tisícovou skupinu veřejných zaměstnanců a vystrašit zaměstnance obecně (změny zákoníku práce). Kuriózní na tom je ovšem to, že proti vládě se postavili zaměstnanci státu, veřejného sektoru, tedy lidé, bez nichž stát nemůže plnit své funkce. A to opravdu není pro vládu žádné vyznamenání. Je historicky první porevoluční vládou, která v krátké době po sobě bude čelit masové demonstraci a stávce svých vlastních lidí!

Za posledních dvacet let mi utkvěla v paměti jen stávka strojvůdců a několik stávek zdravotnických zaměstnanců. Větší národohospodářské dopady přinesla však jen stávka strojvůdců, „zdravotnické“ stávky na mne působily spíše symbolicky.

A právě v tom je „zakopaný pes“. Nahlédneme-li do Francie, poučíme se, jak mají takové stávky vypadat. Když se ve Francii stávkuje, nelítají letadla, nejezdí vlaky, školy neučí, život země se zastaví. Stávkující jdou až „na dřeň“, vědomi si své síly, ale i rizika. Zbývající část společnosti se s nimi samozřejmě většinou solidarizuje. Když to připomínám, samozřejmě nevolám po žádném chaosu, ale po jistém stupni citelnosti plánovaných protestů.

Nečasova vláda si skutečně může dovolit neustupovat. Nevěří totiž, že protesty budou opravdové, citelné, silné, a proto účinné. „Inkoustů“ se zkrátka nebojí. Nic tak hrozného se při výpadku osm a půl hodiny pracovní doby nestane, myslí si ve Strakovce. Kolikpak asi bude stávka státních zaměstnanců stát? U vlády „rozpočtové odpovědnosti“, která chce hlídat každou korunu, bych rád slyšel odhad očekávaných ztrát.

Vzpomínejme tedy ještě poněkud dále do minulosti. V listopadu 1989 blahé paměti přivedl jakýsi Petr Miller na Václavské náměstí dělníky z „Kolbenky“. To byl teprve ten pravý zlom listopadových událostí. Chci tím říci, že pokud se dají jednou lidé do pohybu, nebude možné je zastavit.

Odbory asi počítají s postupným rozšiřováním míry protestů. Vláda, která arogantně nereaguje na ty menší, si bohužel zaslouží čím dál větší. A jak jinak nežli jako aroganci vlády hodnotit to, že její premiér klidně říká, že v ničem neustoupí, ale jednat je připraven. Vláda, která ujišťuje, že chce zachovat sociální smír, a přitom dopustí stávku statisícům lidí, trpí těžkou politickou schizofrenií.

Nejen státní zaměstnanci, ale i důchodci, lidé nemocní a jinak potřební by si asi měli nasadit červené nosy a ptát se premiéra Nečase : „Co ještě budeme muset udělat, abyste si nás všimli ?“ Pravicová vláda spojí proti sobě významné části střední třídy a dělá všechno, aby jejich podporu ztratila trvale.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama