RSDr. Alexander Černý

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.11.2010 13:15:18

Korupce se stala systémovou součástí resortu obrany

Korupce se stala systémovou součástí resortu obrany

Vyjádření Alexandra Černého, stínového ministra KSČM pro resort obrany, ke korupční aféře spojené s náměstkem Bartákem.

Další skandální odhalení možné korupce na Ministerstvu obrany ČR je jasným dokladem, že korupce se stala systémovou součástí tohoto a možná nejen tohoto resortu. Obvinění exministra obrany a dnešního náměstka ministra financí Bartáka bývalým americkým velvyslancem Cabanissem z korupce, je mezinárodním skandálem, jehož důsledky mohou být nedozírné. Koaliční vláda Petra Nečase nyní nemá jinou možnost, než požádat PS PČR o zřízení vyšetřovací komise k objasnění korupce na MO. To, čemu vládní koalice před časem většinou svých hlasů ve sněmovně zabránila, je dnes jedinou šancí jak udržet alespoň zbytky důvěryhodnosti České republiky.

Ve chvíli, kdy není pochyb, že se korupce přímo dotýká nejvyšších představitelů státu, ministrů a jejich náměstků, kteří jsou do úřadu dosazováni na základě politických dohod, je naprosto zřejmé, že policejní vyšetřovací orgány mají minimální šanci dosáhnout při objasňování této závažné trestné činnosti reálných výsledků. Jak mají postupovat vyšetřovatelé, když politik - ministr, o jehož podezření z korupce v kauze na jednom resortu jsou plné noviny, je následně jmenován náměstkem ministra, jehož jméno se v souvislosti s korupcí ve stejném resortu vyskytovalo snad ještě častěji. Co mají vyšetřovatelé dělat, když jim dá vládní většina svým odmítnutím diskutovat ve sněmovně o zjevném problému korupce jasný signál, že to s bojem proti korupci tak vážně nemyslí? Už je přece po volbách a výsledku bylo dosaženo.

Ministerstvo obrany hospodaří ročně s desítkami miliard korun. Přibližně polovina jeho rozpočtu je určena na provoz a další rozvoj, tedy i na nákupy nové techniky. Každý rok je to přes dvacet miliard. Pokud má pan bývalý velvyslanec USA Cabaniss pravdu a pan exministr Barták si řekl o miliony dolarů jen v zakázce za Tatrovky, pak za první dekádu tohoto tisíciletí mohlo být předmětem korupce na MO několik desítek miliard korun. Nejefektivnějším nástrojem v boji proti zadlužování ČR by mohlo být odhalení korupčních praktik a navrácení takto získaných prostředků do rozpočtu. K tomu je však potřeba politické vůle. Proklamace ministra vnitra, ani předsedy vlády nic podstatného na věci nezmění, dokud budou ve funkcích lidé spojovaní s kauzami Gripen, Pandur, Tatra, Iveco, CASA, padáky, pistole, tanky a výčet by mohl pokračovat dál. Přestat tyto lidi chránit ovšem může znamenat ohrožení vládní koalice. Čemu dá vláda přednost? To uvidíme v nejbližších dnech.

Alexander Černý, místopředseda Poslaneckého klubu KSČM a stínový ministr KSČM pro resort obrany
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama