RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.11.2010 16:02:21

Fotovoltaika zůstává hrozbou pro přírodu

Fotovoltaika zůstává hrozbou pro přírodu

Poslanci Evropského parlamentu odhlasovali omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních (RoHS).

Zákaz získal podporu velké části poslanců.

"Je to na jedné straně velký úspěch," konstatuje český europoslanec a člen parlamentního výboru ENVI Pavel Poc s tím, že se podařilo omezit využívání šesti vysoce toxických látek (kadmium, rtuť, olovo, šestimocný chróm, PBB a PBDE) v elektrických a elektronických zařízeních.

"Na druhou stranu jsem jejím přijetím velmi zklamán. Ze zákazu totiž byly vyjmuty fotovoltaické články založené na bázi kadmia," říká Poc.

Vysoká toxicita kadmia je přitom dlouhodobě známa. Mimo jiné blokuje například inzulínový cyklus. Koncentruje se v ledvinách i v játrech a může v nich setrvat až desítky let. Mezi jeho další rizika patří například zhoršení metabolismu vápníku, nebo prokazatelná karcinogenita.

"Obnovitelné zdroje mají za cíl přispívat k ochraně životního prostředí. Je zcela proti jejich smyslu, aby vytvářely nová nebezpečí pro životní prostředí i lidské zdraví," konstatuje Poc.

"Smyslem výjimky, prosazené konzervativní částí poslanců EP, však bohužel není podpora solárních technologií. Jde ve skutečnosti o legalizaci výroby článků na bázi teluridů kadmia. Zároveň jde o podporu amerického průmyslu na úkor evropského, protože CdTe články se vyrábějí především v USA," upozorňuje český europoslanec.

"CdTe články umožňují výrobcům dosahovat vyšší míry zisku než články křemíkové. Schválení tohoto návrhu tedy představuje podporu výroby CdTe článků na úkor článků křemíkových, které mají neomezené zdroje materiálu pro výrobu a neobsahují toxické látky. Což považuji za, mírně řečeno, šílené."

Situace je o to vážnější, že po udělení výjimky ze směrnice RoHS fotovoltaickým článkům bude revize a přehodnocení tohoto rozhodnutí možné až za několik let. "Jedině pokud budou výrobci solárních panelů muset již nyní dodržovat požadavky směrnice RoHS stejně jako všichni ostatní, urychlí to výzkum netoxických fotovoltaických technologií," dodává Pavel Poc.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama