JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.12.2010 17:20:20

Hašek: Žádáme vládu o seriózní práci na koncepci lůžkové péče

Hašek: Žádáme vládu o seriózní práci na koncepci lůžkové péče

Představitele Lékařského odborového klubu i dalších odborových organizací z krajských a městských nemocnic v Jihomoravském kraji pozval dnes hejtman Michal Hašek ke schůzce, na které ho informovali o aktuálním stavu iniciativy Děkujeme, odcházíme.

„I na jižní Moravě v našich  nemocnicích jsou lékaři, kteří uvažují o podání  tzv. hromadné výpovědi. Jihomoravský  kraj se musí připravit na to, že v řadě zdravotnických zařízení to může znamenat vážné problémy. Celkové počty budeme znát na konci prosince, nicméně i na dnešní schůzce jasně zaznělo, že to není žádná soutěž v absolutním počtu podaných výpovědí. Obrovské komplikace udělá jihomoravskému zdravotnictví  struktura lékařů, kteří dají výpověď. Pokud by mělo dojít k omezování některých oddělení, má to vazbu i na střední zdravotní personál. Pokud mám informace z některých nemocnic, že o výpovědích uvažuje nebo je již dokonce podepsalo i 90 procent lékařů z klíčových oddělení jako jsou  ARO, interna nebo chirurgie, opravdu to není není plácnutí do vody, ale vážná věc, které se musím věnovat. Když premiér Nečas věnuje zdravotnictví a setkání s ministrem Hegerem pět minut, neřeší koncepční věci, opět chce pouze škrtat a vzkazuje nám přes televizní obrazovku, že se mají zavírat regionální nemocnice, tím jen přilévá oleje do ohně. Toto není zodpovědné jednání předsedy vlády.  Já se jej dnes pokusím přesvědčit na společné schůzce s ministrem zdravotnictví, kde budu zastupovat hejtmany, aby věnoval aktuálním problémům ve zdravotnictví náležitou pozornost, řekl hejtman Michal Hašek bezprostředně po skončení schůzky s odboráři.

 

Hejtman řekl, že zřizovatelé nemocnic, konkrétně kraje a města, tahají bohužel za kratší konec provazu. Za delší tahá vláda, respektive ministerstvo zdravotnictví, které schvaluje tzv. úhradovou vyhlášku, ale také zdravotní pojišťovny, které svou smluvní politikou fakticky modelují tu síť lůžkových zařízení v ČR. „Na základě dnešních poznatků vyzvu předsedu vlády, abychom hledali společné řešení pro budoucí koncepci českého zdravotnictví. Na jižní Moravě se již půldruhého roku o něco podobného pokoušíme. My tady hledáme společnou koncepci lůžkové péče,  ve které jsou zahrnuty jak fakultní nemocnice, tak krajem zřizované nemocnice i městské nemocnice. O této aktivitě je ministr Heger informován, schválil ji a součástí pracovní skupiny je i zde přítomný ředitel krajské pobočky VZP. Takový přístup znamená, že pokud dojde k jakékoli restrukturalizaci z hlediska poskytované péče v jednotlivých zdravotních zařízeních, pokud dojde k větší koordinaci, provázání investic, bude to znamenat větší efektivitu vynakládání veřejných prostředků. To je podle mne cesta, jakou bychom měli jít i v celé ČR. Jsem pro, aby pan premiér svolal takové jednání u kulatého stolu, vytvořil společnou skupinu, ve které probereme budoucí koncepci zdravotnictví a zejména podobu sítě lůžkových zařízení. Na tomto postupu jsou připraveny spolupracovat kraje,“ řekl hejtman. Dodal, že vedení kraje musí připravovat krizové scénáře pro případ, že by došlo k odchodu výrazného počtu lékařů. „Nechávám se teď každý týden informovat o situaci v jednotlivých nemocnicích a uložil jsem radnímu pro zdravotnictví, aby začal být takový krizový scénář podrobně připravován,“ dodal hejtman.

Jak potvrdila předsedkyně LOK v Úrazové nemocnici Brno Doležalová, cílem akce odborářů je upozornit politiky i veřejnost na to, že situace ve zdravotnictví se stává neudržitelnou. Lékaři odcházejí za mnohem lepšími pracovními podmínkami, nikoli jen platy. „My co zůstáváme se dostáváme do velmi těžké situace, kdy přestáváme svoji práci stíhat. Proto jsme vyhlásili akci, jejímž cílem je přinutit vládu, aby začala problém řešit. Za půl roku jsme se nedočkali žádné pozitivní reakce vlády, dokonce ani jakéhokoli rozumného jednání. Přišli jsme dnes hejtmana informovat o situaci. Jsme rádi, že na rozdíl od jiných politiků se o situaci zajímá a doufáme, že nám pomůže tlačit na vládu, aby začala řešit problém, který se týká každého z nás,“ řekla Doležalová.

Člen předsednictva České lékařské komory Martin Sedláček vyjádřil zděšení nad přístupem vlády a ministra zdravotnictví k problému. „Ministr zatím, byť má konkrétní data a možnosti, neřeší vůbec nic. Situaci bagatelizuje, uvádí v omyl obyvatele této republiky a vytváří půdu k tomu, aby zdravotnictví v této republice zkolabovalo,“ řekl Sedláček.

 

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama