RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.12.2010 18:21:39

Před návrhy ministra Drábka varuji

Před návrhy ministra Drábka varuji

Prvním krokem při hledání cesty dalšího postupu v důchodové reformě by mělo být konsenzuální stanovení sociálního cíle.

Vím, že možná některého z čtenářů nezaujme tento příspěvek.

Proč? Zkrátka proto, že téma důchodové reformy a úprav penzijního systému je natolik odborné, že ne každý z občanů, čtenářů Haló novin, se v něm vyzná. Přesto jsem povinen – s ohledem na akcelerující aktivitu ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka a této pravicové vlády – trvale varovat před tím, co nejen hrozí, ale co je vlastně již na spadnutí. Ano, opět musím promluvit o tom, co v oblasti důchodového systému nastane a dopadne na většinu naší společnosti.

Základem penzijní reformy dle alternativy KSČM je udržení povinného státního solidárního pilíře na takové úrovni, aby i ty nejnižší příjmové skupiny nebyly v důchodu odkázány na další sociální dávky ze státního rozpočtu, aby každý člověk, který poctivě pracoval, byl na stáří solidně zabezpečen. Mimo tento pilíř počítáme s fungujícím zaměstnaneckým i spořicím pilířem, které chápeme jako dobrovolnou nadstavbu, umožňující výhodné ekvivalentní spoření.

Jak vyplývá z výše uvedeného, návrh KSČM nepočítá s vyvedením prostředků ze státního pilíře do kapitálového spoření (tzv. opt-out) – se snižováním pojistného do státního pilíře. Tento diskutovaný postup by vedl k částečné privatizaci státního pilíře ve prospěch kapitálových fondů a k jeho finančnímu zhroucení, což by nakonec vyústilo k systému minimálního rovného státního důchodu. S tím KSČM zásadně nesouhlasí!

Prvním krokem při hledání cesty dalšího postupu v důchodové reformě by mělo být konsenzuální stanovení sociálního cíle. To předpokládá vyjasnění a shodu na tom, jakou váhu v rámci celého systému má mít státní pilíř, jak velká má být jeho solidarita, jak vysoký náhradový poměr pro jednotlivé příjmové kategorie a stanovení hranice pro výši minimálního důchodu nad hranici životního minima.

Až na základě těchto principů je nezbytné vyjít z předpokladů hospodářského a demografického vývoje a stanovit postupnou potřebu finančních limitů pro zajištění dohodnutých cílů. Teprve pak je čas k hledání zdrojů, úpravám parametrů a kumulování dostatku peněz.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama