Dr. Ing. Jaromír Drábek

Stav legislativní nouze byl na místě
  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.12.2010 12:15:56

Podléháme stejným principům jako všichni státní zaměstnanci

Podléháme stejným principům jako všichni státní zaměstnanci

Řeč na 3. schůzi Senátu PČR, 16. 12. 2010.

Dobré dopoledne. Vážený pane předsedo, vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, dovolte, abych vás seznámil s obsahem návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 236/1995 Sb., zákon č. 201/1997 Sb., a zákon č. 143/1992 Sb.

V souvislosti s nezbytnými úspornými opatřeními ve veřejných rozpočtech bylo třeba nalézt takové řešení, které by umožnilo přiměřeně snížit platy představitelů všech tří státních mocí, které jsou hrazeny ze státního rozpočtu, avšak tak, aby to neodporovalo principu proporcionality úpravy platů u soudců, kteří požívají zvýšené ústavní ochrany.

Proto se navrhuje u představitelů moci zákonodárné a výkonné a u představitelů některých státních orgánů snížit platovou základnu o pět procent oproti faktické platové základně pro rok 2010, která – připomínám – již byla snížena o čtyři procenta oproti platové základně na léta 2007 až 2009, a to na celé volební období, to znamená do konce roku 2014. Tato platová základna by tedy měla činit 51.731 Kč. U státních zástupců se navrhuje stejné snížení platové základny, takže platová základna by měla činit 46.557 Kč, ale pouze na rok 2011.

Současná vláda uložila ministru práce a sociálních věcí a ministru spravedlnosti, aby posoudili úpravu výše platů státních zástupců a v průběhu prvního čtvrtletí příštího roku navrhli jejich úpravu, a to i v návaznosti na posouzení žalob státních zástupců Ústavním soudem, jehož výsledek se v nejbližší době očekává.

U soudců, u nichž je třeba podle názoru Ústavního soudu přihlédnout k jejich zvýšené ústavní ochraně, se navrhuje z hlediska proporcionality mnohem mírnější úsporné opatření, které bude spočívat ve snížení platové základny o pět procent oproti platové základně pro roky 2007 až 2009, ale pouze pro rok 2011. Platová základna bude tedy činit 54.005 Kč.

V letech 2012 – 2014 se vrátí výše platové základny pro soudce na úroveň dosaženou v letech 2007 – 2009, tedy konkrétním číslem vyjádřeno – 56 849 Kč. Předložený návrh zákona tuto změnu zapracovává do příslušného zákona s tím, že navíc je doplněna pojistka proti případnému nepřiměřenému a do budoucna již neodstranitelnému přírůstku platu soudců v případě, že by Ústavní soud dospěl k závěru, že ani tato mírnější úsporná opatření nejsou pro soudce ústavně konformní. A v takovém případě, kdy by Ústavou pro rok 2011 Ústavní soud pro soudce zrušil, tak jak se v některých úpravách stalo v minulosti. Tato pojistka spočívá v tom, že se současně navrhuje změnit i obecnou úpravu platové základny představitelů státní moci, některých státních orgánů a soudců tak, aby v případě nutnosti jejího použití již v roce 2011 činila platová základna dvou a půlnásobek průměrné nominální měsíční mzdy fyzických osob v nepodnikatelské sféře u soudců a u státních zástupců dva a čtvrtnásobek uvedené veličiny.

Při projednávání v Poslanecké sněmovně parlamentu byla do vládního návrhu zákona doplněna další úprava, kterou se ruší naturální plnění spočívající v nároku na bezplatnou dopravu veřejnou hromadnou dopravou pro poslance, senátory, soudce Ústavního soudu a poslance Evropského parlamentu. Dále se ruší možnost náhrady výdajů za leteckou dopravu při tuzemských cestách na zasedání komor parlamentu.

Vážené paní senátorky, vážení páni senátoři, chtěl bych vás požádat o podporu návrhu zákona a jeho schválení, protože přijetí této úpravy je úzce svázáno se schváleným státním rozpočtem na rok 2011, s úspornými opatřeními, která bylo nutné učinit v mnoha dalších oblastech, a zároveň je důležitým signálem, že představitelé státní moci podléhají stejným principům jako všichni státní zaměstnanci.

Děkuji za pozornost.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama