Jiří Čunek

ANO křesťanským hodnotám
  • KDU-ČSL
  • Vsetín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,36. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.12.2010 13:43:00

Občany o tom, že nekrademe, asi nepřesvědčíme

Občany o tom, že nekrademe, asi nepřesvědčíme

Řeč na 3. schůzi Senátu PČR 16. 12. 2010.

Vážený pane předsedo, milé kolegyně a kolegové. Všichni jsme tady nad 40 let, takže všichni už máme v životě nějakou zkušenost. A vzhledem k tomu, že jsem přesvědčen, že všichni jsme také dosáhli alespoň nějakého všeobecného vzdělání, tak známe v naší staré křesťanské Evropě ten biblický příběh o chudé vdově a boháčovi. Ta chudá vdova dává ze svého nedostatku, boháč dává ze svého nadbytku.

Podívejte se na to očima toho obyčejného občana, který tam u nás na Valašsku – a takových je tam hodně – bere 13 tisíc, 12 tisíc, 10 tisíc, 15 tisíc korun čisté mzdy. A to nemluvím o nezaměstnaných. Tak pak tito lidé, kterým vezmete sto korun na nějakou povodňovou či jakoukoliv solidaritu, tak to je pro ně opravdu hodně, protože u nich už je to na krev. Jejich očima snížení platu o 10 procent, jedno procento, 20 procent ústavních činitelů je vůbec nic, protože je skutečně rozdíl, jestli ta rodina má příjem takový, že zaplatí-li nájem a děti ve škole, pak jim nezbývá opravdu nic, na žádnou dovolenou. A přiznejme si, že je pravda, že žádný z nás 281 zákonodárců plus členové vlády, kteří jimi třeba nejsou, není ten, kdo v tom nedostatku je. To znamená, jestli si vezmeme dva tisíce nebo deset tisíc, tak to žádného z nás na lopatky nepoloží. Je to jenom proti těm principům, o kterých tady mluvila paní místopředsedkyně Gajdůšková, to znamená také o té odpovědnosti a o principu nějakého poměru mzdy k vykonávané práci.

Tím chci tedy říci, že stejně nedosáhneme toho, ač bychom se o to snažili, že by si občané mysleli, že budeme stejně chudí jako ti nejchudší, to stejně nebudeme. To, co tímto krokem děláme, je jenom vyjádření solidarity. A já si myslím, že to je důležité, solidaritu je potřeba vyjádřit.

Nicméně na ústavně-právním výboru při projednávání tohoto bodu, když jsem nejenom já, ale i ostatní členové ústavně-právního výboru poslouchali předsedu Nejvyššího správního soudu Baxu, tak jsme jasně viděli, že tento vládní návrh, který přijde na pořad tohoto našeho jednání, bude opět soudci napaden a téměř s jistotou bude Ústavním soudem opět smeten. To znamená, že vyrábíme už dopředu pouze zákony, které jsou politické, jsou nějakým politickým signálem, ale stejně jejich účinnost je špatná v tom – já jsem pevně přesvědčen – že vrátí-li to Ústavní soud, vrátí-li tento zákon, tak bude soudcům doplaceno. Jde samozřejmě o to, jak tato žaloba bude podána, zda nebude doplaceno i těm ostatním a pod.

Já jsem jeden z těch politiků, kteří, jak se již ukázalo, a doufám, že nakonec to dojde i do soudního procesu, že někteří policisté a státní zástupci budou postiženi, a pevně věřím, že i zavřeni za to, že vyrobili nejenom mně, ale i jiným ohromné potíže tím, že zinscenovali celý proces a kauzu Jiřího Čunka, tak jsem jeden z těch, který by mohl být rád, že státní zástupci a možná i policisté budou mít méně. Ale v tomto případě státní zástupci. Přes to všechno si myslím, že pořád je drtivá většina dobrých policistů a dobrých státních zástupců a dobrých soudců. A proto jsem přesvědčen, že tento vládní návrh, který rozevírá nůžky mezi soudci a státními zástupci, právě v tomto ohledu není dobrý, nepřispívá ke zlepšení kvality. A možná bychom o tom jednou také měli mluvit, ačkoliv to není záležitost dnešního dne.

A ještě k občanům. Po včerejší avizované rezignaci ministra Drobila a té celé záležitosti kolem půl miliardy, ať už je to pravda či není, tak si nemysleme, že snad dojmeme nějakého občana či nějakého voliče tímto snížením platů, protože oni si stejně myslí, že kdybychom neměli žádný plat, tak stejně si přijdeme na své peníze, protože všichni krademe. To, že jsem přesvědčen o tom, že drtivá většina z nás nekrade, je jiná věc, ale občany o tom asi nepřesvědčíme.

Musíme dělat svou práci tak, aby odpovídala tomu, co jsem včera slyšel od představitelů, kteří sedí za mnou – od pana předsedy Štěcha a od pana místopředsedy Sobotky. Teď se dívám, že pana místopředsedu Sobotku nevidím, takže se omlouvám, zkrátka, sedí někde jinde nebo stojí, já doufám, že si neničí zdraví a samozřejmě nekouří.

Oni řekli závažnou věc. Oni řekli, že si přejí, aby Senát byl místem, kde nebudou rozhodovat stranické sekretariáty a kde tedy bude rozhodovat, jinými slovy, zdravý rozum. A bylo toho hodně zajímavého pro mne, co při tom slavnostním zasedání bylo řečeno. A já jsem přesvědčen – a nechci vás dlouho unavovat – že když se Senát bude takto chovat, jak tito dva naši představitelé řekli, pak nám možná ani občané ty peníze, ať už snížené nebo nesnížené, závidět nebudou. To znamená, že tady nebudou vládnout ti, kteří za pomoci některých zákonodárců, možná i některých ministrů, vládnou ekonomice tohoto státu. A když tady pan předseda klubu sociální demokracie Vícha řekl, že já bojuji s ČEZem a že tento boj zřejmě zase nevyhraji, tak ono to není pravda. Já se žádným Martinem Romanem vůbec nebojuji, s žádným ČEZem vůbec nebojuji. Já naopak, protože mám větší poznání, jak se zachází s lidmi, kteří chtějí prosazovat právo a ne lobbistické skupiny, jak tito lidé mohou být vystaveni ústrkům, tak já naopak vím, že je potřeba bojovat se sebou samým, že je třeba bojovat s tím, aby zákony této republiky, které od nás vycházejí, byly správné a nenahrávaly žádné lobbistické skupině. Aby ta přiměřenost, po které voláme v platech, byla všude.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama