ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.12.2010 16:19:00

Na vědu a výzkum míří téměř 3,5 miliardy

Na vědu a výzkum míří téměř 3,5 miliardy

Ministr školství Josef Dobeš dnes podepsal finanční podporu téměř 3,5 miliardy korun z prostředků Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace ( OP VaVpI) pro celkem osm projektů.

Jde o velmi pestré portfolio podpořených projektů a prakticky sahá od výzkumu inteligentních dopravních systémů nebo vývoje slitin a superslitin pro strojírenský průmysl, přes pokročilé stavební a konstrukční materiály, čisté technologie těžby a nové využití odpadů v energetice až po výzkum nanotechnologií pro výrobu plastů nebo výzkum řas. Jednotlivé projekty budou realizovány od Plzně až po Ostravu.

Finanční prostředky z OP VaVpI určené na vybudování infrastruktury světových parametrů a využívání nejnovějších technologií pro rozvoj špičkových center VaV získalo několik vysokoškolských a výzkumných institucí. „Pokud chceme mít Českou republiku konkurenceschopnou v rámci Evropy nebo ještě lépe v rámci globální světové ekonomiky, je podpora špičkových center aplikovaného výzkumu a vývoje neoddiskutovatelná. Spolupráce s podnikovou sférou a VaV podpora významných národních průmyslových odvětví je pak jednou z nejefektivnějších cest jak toho dosáhnout. Navíc musíme mít neustále na paměti, že výzkum a vývoj jsou zde podpořeny ruku v ruce s tvorbou nových pracovních míst pro mladé odborníky, které si výzkumná centra vychovají, dají jim příležitost profesně a kariérně vyrůst a zároveň je udrží ve svých týmech. To je přece rozumná investice do budoucnosti, z jejíchž benefitů můžeme těžit všichni. My usilovně pracujeme na tom, aby se přidělené evropské peníze smysluplně vyčerpaly. Pro všechny dnes podpořené projekty je to navíc jistě krásný dárek pod stromeček,“ řekl při podpisu ministr školství Josef Dobeš.

Dneškem schválený více než třímiliardový balík projektů potvrzuje nastolený trend zintenzívnění čerpání finančních prostředků z OP VaVpI. Během listopadu bylo podpořeno dalších 5 projektů za téměř 2,2 miliardy korun. „Jak konstatovali i zástupci Evropské komise při své prosincové návštěvě Prahy, program OP VaVpI se postupně stabilizuje a je "vlakem, který se nyní úspěšně rozjel". S ohledem na jeho hlavní cílovou stanici, jíž je konkurenceschopná ekonomika v České republice podpořená špičkovým výzkumem, MŠMT tvrdě pracuje na účinné podpoře všech kvalitních projektů předložených vysokými školami, Akademií věd i dalšími subjekty. Projekty se nám daří zpracovávat přesně podle harmonogramu, který jsme si stanovili a zveřejnili v říjnu,“ potvrzuje vrchní ředitel Sekce řízení Operačních programů EU Jaroslav Kuba.

Větší bezpečnost na silnicích díky výzkumnému projektu v Brně

Prvním z balíku podpořených projektů je projekt Dopravního VaV centra v Brně, jehož hlavními cílem je výzkum a hloubková analýza dopravní bezpečnosti ve spojitosti s dopravní infrastrukturou. „Projekt Dopravního VaV Centra je zaměřen na výzkumnou podporu dopravního sektoru se silným akcentem na bezpečnost provozu v oblasti infrastruktury, lidského faktoru i samotných vozidel. Výzkum bude veden i v rovině analýzy nových technologií výstavby dopravních staveb včetně použití ekologicky šetrných a obnovitelných materiálů a na environmentální aspekty dopravy. Realizací projektu se posílí též zapojení předkladatele projektu Centra dopravního výzkumu, v.v.i., (CDV) do evropského výzkumného prostoru, které již dnes patří mezi nejúspěšnější v České republice“, shrnuje náměstek ředitele VaV pro národní projekty CDV Petr Polanský.

Mgr. Ing. Petr Polanský, náměstek ředitele VaV pro národní projekty, Centrum dopravního výzkumu, polansky@cdv.cz, 548 423 725 begin_of_the_skype_highlighting            548 423 725      end_of_the_skype_highlighting

AdMaS  – výzkum pokročilých stavebních materiálů, konstrukcí a technologií v Brně

Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební získala projekt, který buduje moderní výzkumné centrum AdMaS (Advanced Building Materials, Structures and Technologies). Toto centrum je zaměřeno na výzkum, vývoj a aplikace pokročilých stavebních materiálů, konstrukcí a technologií (nejen) v oblasti stavebnictví, ale i dopravních systémů a infrastruktury měst, obcí a krajiny.

„Centrum zajistí ve 4 nových laboratorních halách postavených z prostředků projektu AdMaS v areálu VUT Brno moderní laboratorní základnu, kterou doposud Fakulta stavební dlouhodobě postrádala. Máme již uzavřenu řadu dohod o spolupráci s firmami v regionu a předpokládáme širokou spolupráci s významnými evropskými výzkumnými a univerzitními centry i centry v nových členských a kandidátských zemích EU. Mimo jiné jsme uzavřeli dohodu o spolupráci s centrem výzkumu klimatických změn CZECHGLOBE, kdy půjde především o aplikace poznatků pro oblast zatížení, degradací materiálů a konstrukcí, resp. spolehlivosti, trvanlivosti a životnosti konstrukcí. Provoz centra bychom chtěli zahájit v červenci příštího roku," potvrzuje jeho ředitel profesor Petr Štěpánek.

Prof. RNDr. Ing. Petr Štěpánek, CSc., ředitel centra AdMaS, Stepanek.p@fce.vutbr.cz,

 

Zubní implantáty nebo kloubní náhrady z nanostrukturního titanu - nové VaV centrum na Západě Čech

V Dobřanech u Plzně vznikne díky podpoře z OP VaVpI nové regionální výzkumné centrum, které se bude specializovat na vývoj moderních kovových materiálů, technologiemi jejich výroby a zpracování. Západočeské materiálově metalurgické centrum (ZMMC) vybuduje výzkumná organizace COMTES FHT a.s., která je specialistou na VaV materiálů z kovů a v oblasti materiálových analýz a numerického modelování technologických procesů patří mezi evropskou špičku. Jak sděluje Libor Kraus, výkonný ředitel ZMMC: „Hlavními oblastmi, na které se zaměříme, budou materiálový výzkum a konkurenceschopné strojírenství. Centrum bude vyvíjet například profily z nanostrukturního titanu využitelné ve stomatologii nebo chirurgii, dále pak například vysokopevné plechy a profily z hliníkových slitin pro automobilový průmysl, leteckou techniku a kolejová vozidla nebo speciální slitiny a superslitiny pro jaderné strojírenství. Zájem již projevují české i zahraniční firmy z nejrůznějších průmyslových oborů a my jsme přesvědčeni, že moderní výzkumná infrastruktura umožní rovněž prohloubit spolupráci s dalšími výzkumnými subjekty z ČR i zahraničí a především reagovat na náročné požadavky průmyslu.“

Ing. Libor Kraus, výkonný ředitel centra, libor.kraus@comtesfht.cz, 605 976 195 begin_of_the_skype_highlighting            605 976 195      end_of_the_skype_highlighting

Informace o dalších schválených projektech najdete zde:

http://www.msmt.cz/strukturalni-fondy/vanocni-nadilka-ministerstva-skolstvi-temer-3-5-miliardy

Zdroj: MŠMT
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama