Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.12.2010 16:13:14

Řešení padajících skal v Hřensku je v kompetenci ministerstev

Řešení padajících skal v Hřensku je v kompetenci ministerstev

Ústecký kraj se v poslední době opět intenzivně zabývá problémem, který omezuje obec Hřensko. Jedná se o pohybující se skalní pískovcový masiv nad hlavní silnicí spojující obec se sousedním Německem.

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

V Hřensku v současnosti opět hrozí zřícení pískovcových skal, což brání v obvyklém využívání komunikace a přilehlých hotelů, penzionů a obchodů a silnice musela být pro automobilovou dopravu zcela uzavřena.

Starosta Hřenska Josef Černý požádal v tomto týdnu Ústecký kraj o vyhlášení stavu nebezpečí v místě padající skály, čímž by se podle něj podařilo urychlit proces řešení situace. Ústecký kraj si proto vyžádal veškerá potřebná odborná stanoviska k hrozbě pískovcového masivu. Po jejich zhodnocení dospěl k závěru, že současný stav nesplňuje podmínky pro vyhlášení stavu nebezpečí, který má svá závazná zákonná pravidla. Z dostupných materiálů vyplývá, že pokud bude komunikace řádně zabezpečena, v tomto případě zcela uzavřena, potenciální riziko pádu skal znamená ohrožení pouze přímo pod skálou. V případě dodržení zákazu vjezdu tudíž nehrozí žádné další nebezpečí. V požadavku na vyhlášení stavu nebezpečí lze také spatřovat tlak místních podnikatelských skupin.   

„Iniciativu Hřenska k vyhlášení stavu nebezpečí vnímám jako snahu přehrát řešení situace s padajícími skalami na kraj, přičemž řešení je zcela v kompetenci státních orgánů, zejména ministerstva životního prostředí,“ říká hejtmanka Jana Vaňhová.

Ústecký kraj se nyní po seznámení se všemi fakty kolem padající skály obrátil na kompetentní Ministerstvo životního prostředí ČR, které má Národní park České Švýcarsko ve své správě a je právě na něm, jaký navrhne a zrealizuje postup řešení. Kraj také požádal o závazné stanovisko ministra vnitra Radka Johna, v jehož kompetenci je oblast krizového řízení.

Už rok trvají spory dvou organizací, které by se o skálu měly postarat. Podle jednoho zákona nese zodpovědnost za spadlý skalní masiv Ředitelství silnic a dálnic ČR, protože se zřítí na jeho komunikaci. Podle druhého zákona se o skálu musí postarat Správa NP České Švýcarsko, protože ji má ve své správě.

Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová nyní požaduje vyřešení problému pohybujícího se skalního masivu natrvalo. Je potřeba určit, co se přesně se skálou udělá a stanovený postup urychleně realizovat, aby už skála nekomplikovala život v obci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama