Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.01.2011 14:59:00

Nucené práce lékařům?

Nucené práce lékařům?

Ministerstvo zdravotnictví přišlo záverem minulého roku s celkem originálním řešením hrozících odchodů lékařů. Navrhlo, aby kraje vyhlásily stav nebezpečí a práci lékařům jednoduše nařídily.

Pokud by takové opatření vešlo v platnost, ministerstvo by zabilo dvě mouchy jednou ranou. Výhody by pro minisetrstvo byly nemalé. Za prvé  by se podařilo zabránit odchodům lékařů a za druhé by veškerá zodpovědnost za vyhlášení stavu nebezpečí padla na kraje.

Jakkoliv jsou hromadné výpovědi lékařů alarmující, jsem přesvědčená, že případný nedostatek lékařů je něco jiného nežli povodeň, či jiná živelní pohroma.

Přístup ministerstva mi přijde poněkud zvláštní. Ve chvíli, kdy by se mělo zasednout ke stolu, trpělivě vyjednávat a hledat pro všechny strany přijatelné východisko, navrhuje řešit vzniklou situaci silou. Domnívám se, že prostor pro jednání a hledání rezerv tu stále je a ministerské bouchnutí do stolu pouze přililo olej do ohně.

Celý pokus vyřešit nastalou situaci vyhlášením stavu nebezpečí vnímám jako velice nešťastný. Jde přece o zdraví občanů celé České republiky a to by mělo být v prvé řadě úkolem vlády. Pokoušet se přinutit kraje, aby direktivně vyřešily to, co pravicová vláda svými ¨reformami¨ způsobila, mi přijde dost nefér.

A ještě jedna věc na závěr, opravdu si někdo myslí, že krizi ve zdravotnictví lze vyřešit tím, že vyhlášením stavu nebezpečí lékařům  - obrazně řečeno – nařídíme nucené práce?
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama